latinica  ћирилица
22/03/2018 |  13:12 ⇒ 13:14 | Аутор: СРНА

Вода - ресурс у који треба улагати

Помоћник министра за водопривреду Републике Српске Чедомир Стојановић рекао је данас у Бањалуци да је вода озбиљан ресурс у који треба улагати да би на тај начин био остварен и одређени бенефит.
Море - Фото: РТРС
МореФото: РТРС

Стојановић, који је присуствовао обиљежавању Свјетског дана вода и Свјетског дана метеорологије у организацији Републичког хидрометеоролошког завода и Природно-математичког факултета Универзитета у Бањалуци рекао је новинарима да Српска располаже завидним водним потенцијалом, те нагласио да је вода једна од најзначајнијих ресурса Српске.

Он је истакао да је Српска имала доста проблема са водотоковима, али да у Министарству попоривреде, шумарства и водопривреде то посматрају кроз интегрално управљање водама, те да поред тога што се ради на заштити вода, од њих треба да буде и користи.

"Тај водни потенцијал покушавамо да што више искористимо путем разних пројеката, како бисмо имали што здравију и чистију воду, али да је што више користимо и у пољопривредне сврхе у систем за наводњавање", рекао је Стојановић.

Он је додао да ће добар дио од око 7.000 хектара воћарских и повртарских површина до 2021. године бити покривен системом за наводњавање.

Стојановић је рекао да је у Српској у току реализација више пројеката у заштити од поплава, те да је од 2014. године до сада уложено 100 милиона КМ, а планирано је да до 2021. године улагања буду 190 милиона КМ.

Метеоролог Хидрометеоролошког завода Републике Српске Игор Ковачић је рекао да је порука Свјетског дана вода-са водама мудро и одговор је у природи.

"Све што нас погађа - поплаве, суше, загађеност водних токова, су озбиљни проблеми који се систематски рјешавају у свијету. Свјетска метеоролошка организација се према томе односи веома активно како би био створен оквир одрживог живота и развоја на Земљи", рекао је Ковачић.

Декан Природно-математичког факултета Бањалука Горан Трбић је рекао да су воде у Српској и даље чисте, истичући да у Српској ових дана има проблема када је ријеч о поплавама које се могу приписати глобалним климатским промјенама.

"Зато је веома важно да обиљежавамо овакве дане заједно са стручним институцијама", рекао је Трбић.

Он је додао да одговори на питање, како можемо да смањимо поплаве, суше и загађење воде леже у природи, али и у човјеку.

"Свједоци смо да је посљедњих година човјек искључиви кривац за глобалне климатске промјене које условљавају повећање екстрема, њихових интензитета и фреквенција, а што доприноси и чешћим појавама поплава", навео је он.

Вода заузима три четвртине површине Земље, од чега само 2,5 одсто отпада на пијаћу. Само 0,03 одсто од укупне количине воде на нашој планети, чине извори лако доступне воде за пиће. Више од милијарду људи данас нема приступ исправној води за пиће.