latinica  ћирилица
22/03/2018 |  13:16 | Аутор: РТРС

ПУ Фоча: У Српској све више илегалних миграната

У Полицијској управи Фоча истичу да је све већи прилив илегалних миграната, који преко БиХ покушавају да се домогну земаља Западне Европе.
Прес ПУ Фоча -
Прес ПУ Фоча

Од почетак ове године, полиција је у шест општина у зони одговорности Полицијске управе Фоча пронашла 79 миграната, од чега 50 у марту.

Страни држављани без потребних идентификационих докумената нелегално улазе у Републику Српску, на подручју општина Чајниче, Рудо, Вишеград, Ново Горажде и Фоча, из Црне Горе и Србије.

Замјеник начелника Полицисјке управе Фоча Раденко Васиљевић истиче да мигранте полиција проналази углавном саме, те да су слободе лишени држављани БиХ, који су их превозили, јер је то кривично дјело.

"Илегални мигранти су најчешће из Сирије, Либије, Палестине, Алжира и Пакистана", каже Васиљевић.

Начелник Одјељења криминалистичке полиције ПУ Фоча Душко Томовић појашњава да је мигрантима циљ да пређу до Сарајева, да би се потом наставили пут ка Западној Европи.

"Ми смо транзитни пут за оне који иду најчешће из Црне Горе", рекао је Томовић.

Он је подсјетио да је фочанска полиција ове седмице у Миљевини, на путу Фоча-Сарајево, ухапсила једног држављанина БиХ који је превозио четири илегална мигранта.

"Против њега је поднесен извјештај Тужилаштву БиХ за кривично дјело кријумчарење људи, док су мигранти предати Агенцији за странце БиХ", навео је Томовић.

Извор: Р.Обреновић/РТРС