latinica  ћирилица
22/03/2018 |  14:14 | Аутор: РТРС

Француска - Протести против реформи Макрона (ВИДЕО)

Машиновође, наставници, медицинско особље и контролори летова протестују на улицама Париза због одлуке предсједника Француске, Емануела Макрона, о реформи јавног сектора.
Емануел Макрон (Фото: rs.sputniknews.com) -
Емануел Макрон (Фото: rs.sputniknews.com)

Хиљаде демонстраната, радника из јавног сектора штрајкује широм Француске, а у Паризу је дошло и до сукоба са полицијом. У земљи су отказани поласци возова, поједине школе су затворене а око 30 одсто летова из Париза је отказано, док су аеродроми блокирани. У Француској се одржава око 150 протесних маршева, јављају медији.

Француски центристички предсједник који је на власти годину дана успио је да избјегне веће протесте и одговоре трговинске заједнице, и спроведе реформу радничких закона на јесен прошле године. Данашњи штрајк први је против Макрона који је ујединио државне службенике и раднике жељезнице.

Француски јавни сектор запошљава око 5,4 милиона људи, који су незадовољни Макроновом политиком стезања каиша, док га синдикати оптужују да жели да распусти државни сектор. У јавном сектору расте бијес против предсједника којег оптужују да је погазио предизборна обећања. Оптужују га да планира да смањи буџет, да се више ослања на запошљавање радник ана уговор, и да планира да уведе плате засноване на заслугама и смањење радника у јавном сектору за 120.000, у наредних пет година.