latinica  ћирилица
23/03/2018 |  07:37 ⇒ 12:19 | Аутор: РТРС

Сава у благом порасту; У Српцу проблем подземне воде

Водостај Саве у Српцу је у благом порасту, док у Градишци стагнира. Опасност за становништво још није престала.
Србац-поплаве - Фото: РТРС
Србац-поплавеФото: РТРС

Сава је у Српцу у благом порасту, те је премашена кота ванредне одбране од поплава за 63 центиметра и водостај је у 8.00 часова износио 1003 центиметра. 11 кућа је поплављено, од чега осам у Кобашу. Кобаш је најугроженији и осим поплављених кућа, 20 је заплављено.

У селима Бајинци и Гај у небрањеном подручју угрожене су четири куће. У насељу Трњачани двије куће су заплављене и до њих се може само чамцима. У Бајинцима ријека Сава је поплавила и гробље и цркву Светог кнеза Лазара. 

Начелник Општине Србац Млађан Драгосављевић јутрос је за нашу телевизију рекао да насипи нису у опасности и да нема нових плављења, али да тренутно највећи проблем праве подземне воде.

У подручјима која су угрожена подземним водама Цивилна заштита испумпава одређене количине воде како би се покушало стабилизовати стање.

Мобилне екипе Републичке управе цивилне заштите мјештанима достављају оно што им је најпотребније. Људима су највише потребни храна, пијесак, вреће, чизме, а неколико домаћинстава је тражило и дрва за огријев.

Иако је водостај Саве у Градишци у опадању, још увијек је премашена кота ванредне одбране од поплава. Водостај је у 8.00 часова износио 886 центиметара и изнад коте је 156 центиметара.

Водостај Саве у Козарској Дубици јутрос је мањи за три центиметра у односу на протеклу ноћ.

Специјализоване јединице за заштиту и спасавање на води и под водом, са пумпама великог капацитета ангажоване у Градишци, Српцу и Козарској Дубици.

Водостај Саве у Броду и даље расте, а на насипу су организована стална дежурства. Начелник општине, Илија Јовичић, каже да има заплављених објеката на мјестима гдје је нижи насип, те у небрањеним дијеловима. На снази су ванредне мјере одбране од поплава, јер је водостај Саве на том подручју 847 центиметара. Савски насип је стабилан, али постоји страх од наглог топљења снијега

У Шамцу су и даље на снази ванредне мјере одбране од поплава.

У Семберији је и даље на снази редовна одбрана од поплава. Водостај Саве у благом је порасту и на водомјерној станици у Рачи јутрос је износио 718 центиметара, што је за 68 центиметара изнад коте редовне одбране од поплава. У небрањеном подручју МЗ Нови вода је надомак првих кућа.

Водостај Дрине и даље опада и у протекла 24 часа смањен је за 34 центиметра. Не очекује се већи пораст водостаја, поготово прије топљења снијега, рекао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић.

На подручју Брчко дистрикта, због пораста водостаја Саве, на снази су редовне одбране од поплава. Водостај Саве је током јучерашњег дана износио је 691 центиметар. Ванредне мјере у Брчком проглашавају се када Сава достигне ниво од 700 центиметара. Проблема са клизиштима нема, појавио се одрон на локацији Фабрике воде на Плазуљама.