latinica  ћирилица
23/03/2018 |  09:19 | Аутор: РТРС

Дачић: Запад жели да понизи Србију

Министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да западне земље очекују од Србије да призна независност Косова што је, како је оцијенио, "безобразлук и понижење".
Ивица Дачић        (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић) -
Ивица Дачић (Фото:Sputnik/ Радоје Пантовић)

"Бомбама су отцијепили Косово од Србије и сада нам говоре да је то завршена прича", казао је Дачић у интервјуу за Вечерње Новости.

Упитан да ли су центри моћи у Лондону, Вашингтону, Паризу и Берлину пред предсједника Србије Александра Вучића изашли са понудом да Србија формално или неформално призна независност Косова, а да је Заједница српских општина највише што може да добије на јужној покрајини, Дачић је рекао да је "неколико пута говорио Вучићу да Запад Србију свих ових година замајава и да је признање независности Косова једино што њих занима".

"Како су се само лијепо сјетили, ми да признамо Косово, а они ће нам великодушно дати ЗСО коју не могу да формирају ево пет година... За пет година се завршио Други свјетски рат, а они нису у стању да натјерају Тачија и друштво да примјене Бриселски споразум који су потписали", оцијенио је Дачић.

Шеф српске дипломатије је нагласио да је такво понашање Запада безобразлук.

"Мислим да је то врхунски безобразлук и лицемјерје, и да Србија не може пристати на понижење", рекао је он.

Дачић је додао да се до рјешења између Београда и Приштине мора доћи компромисом, а не "наметањем става да Србија мора да призна независност Косова".