latinica  ћирилица
23/03/2018 |  13:56 ⇒ 13:57 | Аутор: РТРС

Човић: Бошњаци поново желе изабрати представнике хрватског народа

Предсједник ХДЗ-а БиХ и члан Предсједништва БиХ Драган Човић рекао је након данашње сједнице Предсједништва ХДЗ-а како је циљ политичких странака у Сарајеву да поново бирају члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа.
Драган Човић - Фото: РТРС
Драган ЧовићФото: РТРС

Човић је рекао да се нада како ће ускоро бити усвојене Основе стратегије ХДЗ-а БиХ за изборе 2018. године који ће бити основа да се у наредна два мјесеца добије стратегија. Како каже, вјерује да ће ХДЗ БиХ заједно са својим партнерима увјерљиво побиједити на општим изборима.

На питање о састанку Жељка Комшићу, Нермина Никшића и Бакира Изетбеговића у Амбасади САД-а у Сарајеву, он је казао да неће одговорити због чега није био на састанку, али да је занимљива структура странака које су учествовале. Он је рекао да бошњачки народ мора имати своје представнике и артикулисати свој глас. Човић вјерује да ће идуће седмице у БиХ бити представници Стате Департмента са којима ће се разговарати о измјенама Изборног закона БиХ.

Како каже, ХДЗ је спреман да разговара о текстовима приједлога, али да се у њима осигура бирање легитимних представника конститутивних народа како у домовима народа тако и у Предсједништву БиХ. Подвукао је да се одлука Уставног суда БиХ мора испоштовати и да времена за такво шта има.

Нагласио је да нико од политичара нема право тумачити одлуку Уставног суда БиХ јер се одлуке највише судске инстанце проводе, а не тумаче.