latinica  ћирилица
24/03/2018 |  08:18 ⇒ 16:35 | Аутор: РТРС

Деветнаест година од НАТО бомбардовања СР Југославије

Данас се навршава 19 година од почетка НАТО бомбардовања Савезне Републике Југославије, које је покренуто без одобрење Савјета безбједности УН.

За 78 дана агресије, до потписивања Кумановског споразума, 1.150 авиона НАТО пакта 12 земаља свијета, извршило је 2.300 удара на војне и цивилне објекте. Коришћено је 37.000 касетних бомби, забрањених Женевском конвенцијом и око 15 тона муниције са осиромашеним уранијумом.

У операцији названој “Милосрдни анђео” погинула су 462 војника, док је страдало више од 2.000 цивила. Готово да нема града у Србији који се током 11 недјеља напада није нашао бар неколико пута на мети Нато бомбардера. Процијењена штета уништених мостова, фабрика, енергетских и инфраструктурних објеката , медијских кућа и стамбених јединица износи од 30 до 100 милиона долара.
 
"Разарање Србије је имало дубљу позадину у једној доктрини која је хтјела од НАТО-а да направи нови НАТО и у једној доктрини хуманитарне интервенције која је требала да промовише могућност интервенције свуда без ауторизације УН-а. То је оно што не смије да се заборави", истиче истиричар Миле Бјелајац.

Сјећања грађана Србије на почетак бомбардовања једнако су жива као и прије 19 година. Редитељ Здравко Шотра истиче
да је најужаснија ствар коју је доживио када су рашчишћавали рушевине РТС-а.

"Прво смо имали на уму наше људе, моје пријатеље и сараднике који су погинули у том злочиначком нападу на ту телевизијску кућу", прича Шотра.

Неда Тодоровић, професорка ФПН у Београду каже да је након бомбардовања остало једно страшно гађење на неразумијевање напредног и развијеног свијета који је могао то да уради једној европској држави.

"То никада нећу схватити, мислим да је то било безумно, неправедно и нешто преко чега тешко може да се пређе", додаје Тодоровићева.

Против НАТО бомби на свој начин борили су се и умјетници, а на изложби слика "И док су бомбе падале" представљени су радови Биљане Вилимон и Владимира Величковића које су радили подстакнути ратним догађајима којима су и сами били савременици.

Дан сјећања на страдале у НАТО бомбардовању биће обиљежен вечерас у Алексинцу, а тамо ће бити и предсједници Србије и Републике Српске Александар Вучић и Милорад Додик.