latinica  ћирилица
24/03/2018 |  08:23 ⇒ 19:34 | Аутор: РТРС

Министар Мирјанић посјетио подручја угрожена поплавама (ФОТО)

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић посјетио је данас подручја угрожена поплавама у општинама Козарска Дубица, Градишка и Србац.

У Млинарицама између Козарске Дубице и Градишке, јутрос је настављена санација Савског насипа. Усљед клизишта постојала је опасност од пробијања насипа и излијевања ријеке Саве и угрожавања села у Дубичкој равни и саме општине Козарска Дубица.

Млинарице је јутрос посјетио министар Мирјанић. Поручио је да је насип сигуран и да ће одмах послије повлачење воде, надлежне установе бити задужене за додатно санирање овог спорног дијела насипа.

Након обезбјеђивња насипа, иза мјештана дубичких Млинарица коначно је једна проспавана ноћ. Ипак, због страха од евентуалног одрона, акција додатног ојачавања насипа настављена је и даље.

Из Млинарица стиже апел волонтерима из свих крајева Српске да дођу и помогну, јер су мјештани исцрпљени због даноноћног ангажмана.

До сада је на насипу постављено око 8.500 врећа с пијеском. Током дана требало би да стигне додатних 5.000, а помоћ су пружиле и Оружане снаге БиХ из ваздуха.

Министар Мирјанић у обиласку насипа у Млинарицама (Фото: РТРС)

Из дубичке Цивилне заштите увјеравају да је насип сигуран и да нема мјеста паници.

"Ангажован је хеликоптер Оружаних снага који је јутрос почео са активностима. Планирамо до до вечерас ситуација буде апсолутно сигурна. Очекује се око 40 полета хеликоптером који ће носити џамбо вреће, јер је то, ипак, лакши начин од овог овдје што ми радимо. Мислим да ће то до вечерас све ријешити", нагласио је Ђуро Трубарац, шеф Одсјека цивилне заштите.

Ресорни министар Стево Мирјанић поручује да је Јавна установа Воде Српске добила задатак да санира дио насипа који није био најбоље саниран.

"У контексту укупног пројекта од Дубице до Градишке у дужини од 15 километара ће бити санирано и биће стављена тачка што се тиче изазова кад је ријеч о поплавама", рекао је Мирјанић.

Мирјанић је из дубичких Млинарица поручио да би до краја године, Савски насип требало да буде потпуно реконструисан.

Помоћ Козарској Дубици стиже и из Бањалуке. Градоначелник Игор Радојичић издао је налог Цивилној заштити и Ватрогасној бригади Бањалуке да упуте једну посаду са чамцем у Козарску Дубицу с циљем помоћи спасилачким службама и људима на терену како би се у току дана поставиле вреће са пијеском на угрожена подручја.

Мирјанић у Градишци: Реконструкција савског насипа у току ове године

Министар Мирјанић обишао је данас црпне станице Лиман, Кеј, Доња и Горња Долина на подручју општине Градишка и нагласио да ће реконструкција савског насипа на подручју ове општине бити започета у току ове године. Рекао је да је у протеклих неколико година савски насип дјелимично саниран, те да би ситуација са поплавама била доста сложеније до то није раније рађено.

Он је подсјетио да је у посљедњих пет година око 150 милона КМ из Фонда солидарности и кредита Европске инвестиционе банке и Свјетске банке, уложено у изградњу или реконструкцију 160 километара насипа и канала, већином у сливу ријеке Саве.

Одговарајући на питање новинара да ли ће бити очишћено корито ријеке Саве, Мирјанић је нагласио да је то шири и међудржавни проблем, који се односи и на питање пловног пута.