latinica  ћирилица
24/03/2018 |  11:41 ⇒ 11:42 | Аутор: СРНА

Обавити детаљан преглед пчелињих друштава

Предсједник Друштва пчелара Нови Град Милош Оџић сматра да је ова година повољнија за пчеларе од претходне с обзиром да је било мање губитака и препоручио пчеларима да обаве детаљан преглед пчелињих друштава чим то дозволе временске прилике.
Пчеларство - Фото: РТРС
ПчеларствоФото: РТРС

Оџић је рекао Срни да је мали број пчелара у овој општини имао губитке током зиме, њих пет до 10 одсто, што је знатно мање него прошле године.

"Временске прилике су зауставиле развој пчелињих друштава, јер смо у јануару имали више температуре ваздуха него што је то био случај у фебруару и током скоро цијелог марта. У таквим ситуацијама зауставља се развој пчелињих друштава који је почео већ у јануару", рекао је он.

Он упозорава да посљедица тога може бити мањи број пчела током смјене генерација, која је у току.

"Зато је била потребна стална контрола количине хране, коју пчеле троше више када се развијају легла, а чак је требало одржавати температуру повољну за овај процес због хладних дана", рекао је Оџић.

Он је навео да је Друштво пчелара организовало предавање о прољећном развоју пчелињих друштава и новим технологијама у области пчеларства, које ће бити одржано идуће седмице.