latinica  ћирилица
24/03/2018 |  14:10 | Аутор: БЕТА

Хиљаде људи на улицама Загреба због Истанбулске конвенције

Хиљаде људи окупило се у Загребу на протесту због ратификације Конвенције Савјета Европе о спречавању и борби против насиља над женама и насиља у породици.

Ријеч је конвенцији познатој у јавности као Истанбулска конвенција.

Истовремено су се на главном загребачком Тргу бана Јелачића окупили и грађани који подржавају Конвенцију, а око њих је постављен полицијски кордон.

Противници Истанбулске конвенције сматрају да се тим међународним документом намеће "родна идеологија" и задире у темељне традиционалне, културолошке, идентитетске и правне одреднице хрватског друштва.

Протест који је почео око 11 часова на Тргу жртава фашизма, код сједишта владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), организовала је грађанска иницијатива "Хрватска против Истанбулске конвенције" коју подржава низ ултраконзервативних удружења биских Католичкој цркви у Хрватској, као и удружење удовица ратних ветерана.

Окупљени су послије молитве у протестној колони кренули према главном загребачком Тргу бана Јелачића, гдје је затворен саобраћај, уз скандирање "Издаја" и "Одлази Пленковићу". На почетку колоне био је истакнут велики транспарент "Стоп Истанбулској, за суверену Хрватску".

Уз бројне хрватске заставе, истакнути су и транспарентни с антивладиним паролама и порукама против премијера Андреја Пленковића.

Организатори су најавили да ће се скуп завршити испред сједишта Владе и Сабора на Марковом тргу, али се претпоставља да полиција неће дозволити одлазак на Горњи град због великог броја окупљених. Учесници протеста у Загреб су стигли организовано, аутобусима из цијеле Хрватске. Скуп обезбјеђују јаке полицијске снаге.

Влада Хрватске упутила је у четвртак у парламентарну процедуру приједлог закона о Истанбулској конвенцију, упркос противљењу конзервативних кругова, али и неких званичника владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ).

Уз Конвенцију је упућена и интерпретативна изјава која додатно појашњава тумачења појединих њених чланака. Она нема формално-правну тежину, већ је упућена уз Конвенцију да би се умирили њени противници у редовима власти који су протеклих дана, као и конзервативна удружења и представници Католичке цркве, говорили против Конвенција уз тврдњу да садржи "родну идеологију".

Премијер Андреј Пленковић рекао је на сједници Владе да је суштина Истанбулске конвенције заштита од насиља над женама и насиља у породици, нагласивши да је ријеч о "паневропском проблему" и да ; у њој нема "скривених намјера". Интерпретативном изјавом прецизира се да Истанбулска конвенција не садржи обавезу увођења родне идеологије у хрватски правни и образовни систем, нити промјену уставне дефиниције брака као заједнице мушкарца и жене.