latinica  ћирилица
24/03/2018 |  14:15 | Аутор: ТАНЈУГ

Аустрија опозвала забрану пушења

Пушење у аустријским ресторанима и кафићима неће бити забрањено, одлучио је Доњи дом парламента Аустрије, упркос петицији више од пола милиона грађана који су се томе противили.
Цигарете - Фото: илустрација
ЦигаретеФото: илустрација

"Све до данас ниједна земља на свијету није направила корак назад у заштити непушача", рекла је у расправи посланица опозиционих социјалдемократа Памела Ренди-Вагнер.

Претходна влада састављена од социјалдемократа (СПО) и конзервативне Народне странке (ОВП) сложила се да забрана пушења ступи на снагу 1. маја, а да се укину одвојене просторије за пушаче. Међутим, десничарска Слободарска партија (ФПО) је опозив те одлуке поставила као услов за коалициони споразум о новој влади.

Министарка здравља из ФПО Беате Хартингер-Клајн оптужила је опозицију за дискриминацију пушача и осудила покушаје њихове маргинализације. Аустријска љекарска комора и удружење обољелих од рака плућа прикупили су 543.000 потписа па ће парламент морати да поново размотри ову одлуку.

Парламент је донио одлуку да се повећа граница за куповину цигарета са 16 на 18 година и забрани пушење у аутомобилима у којима се возе малољетници.