latinica  ћирилица
02/04/2018 |  18:04 ⇒ 20:51 | Аутор: РТРС

Бањалука: Обиљежен Свјетски дан свјесности о аутизму

Пуштањем плавих балона у ваздух, и у Бањалуци је обиљежен Свјетски дан свјесности о аутизму. Поручено је да је за потребе особа са аутизмом неопходно издвојити више новца. И Удружење "Дуга" из Градишке организовало је манифестацију "Срцем од аутизма".

Дјеца са аутизмом виде свијет другачијим очима, каже мајка десетогодишњег дјечака, Весна Павловић из Теслића. Највећи проблем са којим се она сусреће је недостатак стручног кадра, њеном дјечаку најпотребнији је дефектолог.

"Највећи проблем нам је школовање, образовање, јер јако мало се зна о проблемима дјеце, имамо јако мало стручног кадра", каже Павловићева.

Асистентима у настави проблем праве планови и програми који нису прилагођени дјеци са аутизмом.

"Проблем је и у томе што заиста много дјеце не може да добије асистенте, јер држава нема средства да издваја за ту дјецу, а тој дјеци је то стварно потребно, јер је немогуће да опстану без тога", истиче асистент у настави Бранка Баљак.

Удружењу за помоћ лицима са аутизмом "Дјеца свјетлости" родитељи се често обраћају са својим проблемима, а ускоро почињу и са активностима организовања "заштићеног становања" у кући, гдје би лица са аутизмом боравила дуже, а родитељи могли да се одморе.

"Скрећемо велику пажњу на рану интервенцију, гдје се родитељи кад добију дијагнозу суочавају и даље са проблематиком коме да се обрате и да не би ходали у круг, дођу нам и ми их упућујемо", рекла је предсједница удружења "Дјеца свјетлости" Мирјана Којић.

Други пут удружење "Дуга" из Градишке организује манифестацију "Срцем од аутизма", којом желе подржати родитеље и њихову дјецу обољелу од аутизма. Буџет удружења повећан је са 4.000 на 10.000 марака.

"Мислим да смо у протеклој години направили један велики искорак у самом граду код дјеце са потешкоћама у развоју, како са аутизмом, тако и са другим потешкоћама у развоју", наглашава предсједник удружења "Дуга" Саша Касагић.

У удружењу "Дуга" кажу да имају свог логопеда и психолога, а однедавно и тренера специјалних спортова.

"Пуно смо постигли самим доласком у удружење и радом са дјецом и баш се виде резултати", каже Наташа Грујичић, мајка дјетета са аутизмом.

Генерална скупштина УН-а одлучила је 2008. године да се 2. април обиљежава као Међународни дан аутизма, како би се скренула пажња јавности на све већи проблем овог сложеног поремећаја, који се код појединаца најчешће развије у прве три године живота и углавном траје до краја живота.