latinica  ћирилица
03/04/2018 |  12:32 ⇒ 12:36 | Аутор: РТРС

Изречене прве казне за родитеље у Српској због невакцинисања дјеце

Против шест родитеља који су одбили да вакцинишу своју дјецу, здравствени инспектори Републике Српске поднијели су захтјеве за покретање прекршајног налога у надлежним судовима.
Душанка Макивић (Фото: Дневни аваз) -
Душанка Макивић (Фото: Дневни аваз)

Суд је већ изрекао новчану казну родитељима, потврдила је Душанка Макивић, портпарол Управе за инспекцијске послове Републике Српске. Родитељи су с подручја Херцеговине.

С обзиром на то да систематску имунизацију проводе здравствене установе које воде евиденцију о имунизацији, уколико родитељ или старатељ одбије да изврши систематску имунизацију, здравствена установа о томе треба обавијестити Здравствену инспекцију.

Како нам је рекла Макивићева, на основу достављених података, здравствени инспектори су позивали родитеље да се изјасне одбијају ли и даље вакцинацију, при чему им се још једном указује на ризик од невакцинисања, као и на новчане казне које закон предвиђа.

До сада је наводи, позвано око 65 родитеља, при чему се већина њих одазвала позиву. Одређени број родитеља је у међувремену већ вакцинисао дјецу, неки су тражили додатно вријеме због тренутног здравственог стања дјетета, а мали број родитеља је потпуно одбио вакцинацију.

- Против шест родитеља који су изричито против вакцинације, инспектори су поднијели захтјеве за покретање прекршајног поступка у надлежним судовима. У једном случају Суд је већ изрекао новчану казну родитељу. Новчана казна за родитеља који одбије да вакцинише дијете вакцином из Програма систематске имунизације износи од 100 до 1.000 марака - истакла је Макивићева.

Према информацијама којима располаже Здравствена инспекција, стање по питању обавезне вакцинације се значајно поправља, чему, осим смањеног интензитета антивакциналне кампање, значајно доприноси правовремено и објективно информирање јавности од компетентних здравствених радника, али и информације о епидемијској појави морбила у дугим земљама, нарочито у Србији.

На основу Извјештаја о проведеној вакцинацији у Српској за 2017. годину, проценат вакцинацијом МРП вакцином већи је за око десет одсто у односу на 2016. годину за прву дозу, и износио је 83,7 одсто (прва доза), и 86,4 одсто (друга доза МРП вакцине).

Вакцинацијом МРП вакцином у 2016. години, првом дозом (навршена једна година) обухваћено је 74 одсто, а другом дозом 84 одсто (полазак у школу), што је низак обухват, јер треба бити 95 одсто и више, како би се створио колективни имунитет у циљу спречавања појаве епидемије.

Болесник од морбила, у осјетљивој средини, у просјеку зарази 12-18 особа, па је за спречавање епидемије морбила потребно да колективни имунитет буде 95 одсто и више.

Извор: Дневни аваз