latinica  ћирилица
03/04/2018 |  16:11 | Аутор: novosti.rs

Снови нас "чисте"

Сновима несвесно обрађујемо искуства из претходног дана, или кроз њих себи испуњавамо неку жељу за коју немамо храбрости да је изговоримо наглас.
Спавање - Фото: илустрација
СпавањеФото: илустрација

Они могу да нам помогну и да се ослободимо стреса на јави.

Опет сте сањали сан који вас је "заголицао", а не можете да га протумачите, јер мислите да нема везе са вама и оним што вам се дешава на јави? Размислите још једном о њему, покушајте да га повежете са нечим што вам се дешава или вам се десило, јер је чувени Фројд тврдио да је сваки сан "испровоциран" тачно одређеним догађајем. Његова теорија гласи да је извор снова ближа или даља прошлост повезана са нечим што нас је дан уочи сањања вратило у њу. То може да буде догађај или неки утисак, нечија прича, нешто што смо прочитали у лету или само научили.

- Сновима несвјесно обрађујемо искуства из претходног дана, или кроз њих себи испуњавамо неку жељу за коју немамо храбрости да је изговоримо наглас. Они могу да нам помогну и да се ослободимо стреса на јави, који се нагомилао зато што смо сами од себе крили неке ствари. Оне понекад једино ноћу испливавају, јер нам је тада свијест ослабљена - тврдио је Фројд.

По његовој теорији, сан је идеалан да се ослободимо потиснутих жеља, неостваривих сексуалних нагона или деструктивних порива које смо закопали у подсвијести и тако се "прочистимо". Због тога се ниједан сан не дешава тек тако, без разлога и основа, па покушајте да сами протумачите зашто нешто сањате. Можда вам тада постане љепше и лакше на јави.