latinica  ћирилица
05/04/2018 |  12:08 | Аутор: РТРС

Богданић: Српска највише улагала у здравство

Универзални приступ здравља, порука је овогодишњег Свјетског дана здравља, који се обиљежава 7. априла.

У Републици Српској у протеклом периоду највише је улагано у здравствени систем, како би грађанима била доступнија и квалитетнија здравствена заштита, истакнуто је данас у Бањалуци на конференцији за новинаре Министарства задравља и социјалне заштите и Канцеларијe Свјетске здравствене организације у БиХ.

У примарну здравствену заштиту у Републици Српској уложено је више од 47 милиона марака. Реконструисано је око 330 амбуланти породичне медицине у 51 општини.

Како истиче ресорни министар, Драган Богданић изграђена је болница у Бијељини и Невесињу, а при крају је реконструкција Универзитетског клиничког центра у Бањалуци и градња болнице у Источном Сарајеву.

Он је додао да је више од 50 одсто укупно осигураних лица у Српској ослобођено плаћања партиципације.

Визија коју Свјетска здравствена организација настоји да оствари у партнерству са земљама још од свог оснивања прије 70 година јесте Универзална здравствена покривеност.

Она подразумијева да сви појединци и заједнице добију потребне здравствене услуге без финанцијских потешкоћа. 

Међутим, она  не значи и потпуну бесплатну покривеност свим расположивим здравственим интервенцијама, будући да ни једна земља не може бесплатно пружати све услуге, каже шеф Канцеларије свјетске здравствене организације у БиХ, Виктор Олшавски.

Према подацима Свјетске здравствене организације  половина становништва и даље нема потпуну покривеност основним здравственим услугама.

Све државе чланице УН-а договориле су се да ће до 2030. године покушати постићи универзалну здравствену покривеност, као дио циљева одрживог развоја.