latinica  ћирилица
05/04/2018 |  15:27 ⇒ 18:27 | Аутор: РТРС

Ниже каматне стопе на стамбене кредите

Добра вијест за кориснике стамбених кредита ИРБ-а – све каматне стопе биће фиксне и према новим правилима пласмана, кретаће се од 3,6 до максимално 4,2%. Смањење каматних стопа односи се не само на будуће кредите, него на све који се у овом тренутку отплаћују ИРБ-у, њих око 10.000.

Сви који су до сада имали каматну стопу 6% ИРБ-овог стамбеног кредита од данас могу да одахну, макар мало - она ће бити смањена за чак 1,8% и то трајно. Смањења каматних стопа ИРБ-ових стампбених кредита подијељена су у три групе – 1, 2 и бенефицирану, у којој се једино она најнижа стопа, 3,6% неће мијењати. Породица Керлета из Источног Сарајева већ се радује најављеном олакшању за кућни буџет.

"Првобитна стопа је била 5,2%. Значиће нам много", рекао је Владимир Керлета.

За оне који су до сада имали највишу каматну стопу 6%, из ИРБ-а поручују да би мјесечна уштеда могла да буде око 50 марака , што годишње може да износи смањење за једну мјесечну рату, ако се ради о кредиту од 100.000 марака подигнутом на 20 година. Прерачунавање каматних стопа на нове услове за све корснике стамбених кредита ИРБ-а трајаће нешто мање од два мјесеца.

И кредити за покретање производње биће повољнији, поручују из ИРБ-а. Максималан износ каматне стопе може бити пет одсто у зависности од кретања ЕУРИБОР-а, кажу, а сви они који користе средства могу преговарати са банком о висини марже коју банка узима за себе.