latinica  ћирилица
10/04/2018 |  08:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Тражи се доживотна казна за Србе са Закинтоса

За седам српских држављана који су међу девет оптужених за убиство Американца Бакари Хендерсона на Закинтосу, у оптужници се тражи најстрожа казна доживотног затвора, пише "Политика".
Хапшење на Закинтосу (Фото: kathimerini.gr) -
Хапшење на Закинтосу (Фото: kathimerini.gr)

Истрага је, како наводи Политика, установила да је младић умро за 11 секунди од удараца ногом у главу и да један од учесника у кривичном дјелу није никада идентификован.

Према одлуци вијећа за прекршаје Закинтоса, та казна се тражи у оптужници на 55 страница за деветорицу учесника у том кривичном дјелу, а шесторици актера, српских младића, судиће се за "тешко кривично дјело убиства без предумишљаја у спокојном психичком стању".

За дјело "директног саучесништва у убиству без предумишљаја" ће се судити једном, а преосталој двојици за дјело "покушаја убиства".

Грчки медији, како се наводи, и сада као и у јулу 2017, када се убиство у којем су учествовала седморица Срба догодило, ову вијест објављују као најважнију, подсјећајући на детаље трагичног догађаја испред бара у Лаганасу, преносећи детаље оптужнице и захтјев да се актерима продужи притвор уз констатацију да је ријеч о "једном од најбруталнијих убистава виђеном међу младима".

Истрага је установила да је један од актера имао и "боксер" на руци и да је несрећни младић настрадао одмах, тачније за 11 секунди од једног ударца у главу, а у оптужници је подвучено да су и тада, иако је младић био у несвијести, наставили да га ударају несмањеном жестином.

".... Слиједе још два ударца ногом у главу које наноси деветооптужени и, на крају, иживљавање над већ мртвим тијелом са два ударца у главу завршава десети починилац који до сада није идентификован. Истрага је установила да је ријеч о смеђем младићу од 20 година, висине 180 центиметара у бијелој кошуљи и фармеркама који се на снимку види како задаје посљедње ударце већ мртвом Бакарију. Све у свему, више од 20 удараца ногом у главу", наводи се у оптужници.

Према закључку судија на Закинтосу, "млади Американац је био нападнут са намјером да буде убијен".

Родитељи убијеног Тексашанина који је од дјетињства маштао о томе да отпутује у Грчку, гдје је намјеравао да трага за идејама за своју модну колекцију, најављују и да ће тражити и компензацију, а информација о почетку суђења за сада нема.