latinica  ћирилица
10/04/2018 |  11:45 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Вучић отворио Међународни сајам привреде у Мостару (ФОТО)

Предсједник Србије Александар Вучић, у Мостару је отворио Међународни сајам привреде.

Привредна комора Републике Српске, у сарадњи са Владом Српске, организује заједнички наступ домаћих привредника на 21. сајму привреде у Мостару.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да разговори о економији и сарадњи на привредном плану најбоље повезују људе у региону, те да је управо то и порука Међународног сајма привреде у Мостару.

Додик је на заједничкој конференцији за новинаре са предсједником Србије Александром Вучићем и хрватским чланом Предсједништва БиХ Драганом Човићем оцијенио да је овогодишњи мостарски сајам импозантан и најбољи до сада, те да су на њему и привредници из Републике Српске.

Милорад Додик на Сајму у Мостару

Предсједник Србије Александар Вучић навео је да је Мостар за Србију обавеза и да хоће да покажу људима у Херцеговини и цијелој БиХ колико је то важно подручје за Србију.

"Сви људи из БиХ и свих њених дијелова, Републике Српске и Федерације, добродошли су у Србију да нам буду драги гости и да заједно радимо. Ми се не радујемо само повећању извоза у БиХ, већ и повећању увоза зато што ћемо тиме и робу и сировину да набављамо по повољнијим условима него из земаља Западне Европе. То је узајамни подстицај који доноси много радних мјеста", рекао је Вучић.

Он је нагласио да је резултат разговора, сусрета и сајмова повећање трговинске размјене за 200 милиона евра сваке године.

"Приближавамо се цифри од двије милијарде коју ћемо достићи можда већ крајем године. Ако у будућности будемо размишљали о људима и њиховим судбинама увјерен сам да ћемо моћи да сачувамо и мир и стабилност што је основни услов да бисмо говорили о привредној сарадњи", навео је Вучић.

 Захвалио је Човићу за добар пријем и гостопримство и чињеницу да је Мостар испоштовао Србију.

"Ми смо узвратили великим поштовањем, довели најбоље што имамо у привреди у Мостар и показали своје чисто и добро лице", казао је Вучић.

Додао је да сајам и запошљавање треба да буду најважније теме, те најавио да ће Србија идуће године доћи са још већим бројем излагача.

Хрватски члан Предсједништва БиХ Драган Човић истакао је да је економска сарадња и у БиХ и у региону најбољи пут да се успоставе односи у БиХ који омогућавају европски пут земље, те захвалио предсједнику Србије што даје допринос успостављању бољих односа у БиХ.

"Поруке које су ове године дошле из Србије допринијеле су да овај сајам можемо назвати најбоље посјећеним и најбоље организованим", рекао је Човић и нагласио да размјена близу двије милијарде евра између БиХ и Србије може бити надмашена управо путем оваквих манифестација.

Милорад Додик на Сајму у Мостару

Извор: РТРС/СРНА