latinica  ћирилица
10/04/2018 |  19:19 ⇒ 19:25 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕУ: ЗСО у оквирима косовских закона

Заједница српских општина биће формирана у складу са косовским законима, изјавила је портпаролка ЕУ Маја Коцијанчић.
ЕУ - Фото: РТРС
ЕУФото: РТРС

У Бриселу се најављује и да ће у раду на нацрту Статута ЗСО Управљачком тиму, који је формирала Приштина, помагати и експерти ОЕБС-а.

На питање Танјуга да ли се на нацрту Статута ЗСО ради по Бриселском споразуму, који предвиђа веће ингеренције за косовске Србе, или по одлуци Уставног суда Косова, који те ингеренције спушта на ниво невладиних организација, у Бриселу кажу да ће ЗСО бити формирана "у складу са косовским правом".

Додају да није све “црно или бијело“, јер је, како оцјењују у Европској комисији, косовски Уставни суд такође потврдио и неке ствари из Бриселског споразума, које се односе на формирање ЗСО.

“Асоцијација - Заједница ће бити успостављена у оквирима законодавства Косова. Уставни суд Косова је оцијенио да је првобитни договор у складу са Уставом. Суд је такође додао да ће Статут Асоцијације - Заједнице бити базиран у оквирима основних принципа о Асоцијацији српских општина, договорених 25. августа 2015. године. Одлука Уставног суда додаје да ће његове примједбе и закључци послужити као основа за даљу разраду правног чина и Статута“, поручила је Коцијанчић.

Дипломатски извори Танјуга у Бриселу кажу да ће се разговори о изради нацрта ЗСО водити на више нивоа, од којих ће основни бити на Косову, уз учешће Управљачког тима и експерата ОЕБС-а.

“Други ниво састанка је већ најваљен, а то је онај који ће се одвијати у Бриселу уз учешће делегација Београда и Приштине, Управљачког тима и техничких експерата. На њему ће се разговарати о отвореним питањима у изради нацрта статута“, наводе извори Танјуга у Бриселу.

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић реаговао је на најаву ЕУ да ће примједбе и закључци Уставог суда на Косову послужити као основа за разраду Статута ЗСО.

На питање Танјуга шта ће бити ако за предвиђена четири мјесеца, која истичу 5. августа, не дође до усвајања нацрта ЗСО, у ЕУ кажу да “не размишљају у том правцу, јер то је договорени крајњи рок“.

Када су крајњи рокови у питању, извори блиски канцеларији шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини и даље напомињу да очекују да за годину и по дана, дакле до краја мандата Федерике Могерини, дође до финализације правнообавезујућег договора о свеобухватној нормализацији између Београда и Приштине.

У ЕУ кажу да тренутно немају намеру да мењају свој приступ посредника у преговорима и понављају да је на Бриселу да “олакша разговоре“, а на Београду и Приштин да договоре начине наставка рада и мирног решавања отворених питања.

“Мандат је јасан и јасна је обавеза једне и друге стране. ЕУ их гура од самог почетка. Она не може да преузме власт у Београду и Приштини и да умјесто њих ријешавамо ствари“, наводи се у европским дипломатским круговима.

У Бриселу додају да у дијалогу Београда и Приштине "има позитивних елемента", да би свакако више вољели да су сви договори већ примењени, али да се на томе ради.

На “савјете“ који стижу из Вашингтона и Москве пут Приштине и Београда у Бриселу кратко кажу да су се и Србија и Косово опредијелиле да буду чланице ЕУ и да “у том духу треба и да поступају“.

Дипломатски извори у Бриселу кажу за Танјуг да су предвиђене посјете шефице ЕУ дипломатије Федерике Могерини, која у Србију стиже 19. априла и предсједника Европског савета Доналда Туска, 25. априла, биле планиране још почетком године у оквирима њихове балканске туре.

“Највиши ЕУ званичници ће том приликом нагласити оно што је приоритет у овом тренутку, а то је фокус и обновљени ангажман ЕУ у региону. Дијалог Београда и Косова биће само једна од тема о којима ће се том приликом разговарати“, наводе у Бриселу.

У Бриселу понављају и чињеницу да ће се ЕУ званичници наћи у региону непосредно по објављивању извјештаја о напретку земља у процесу приступања ЕУ, који се очекује 17. априла, а у финишу припрема за самит ЕУ - Западни Балкан, који је заказан за 17. мај у Софији.