latinica  ћирилица
11/04/2018 |  07:49 ⇒ 08:00 | Аутор: РТРС

Американци у Средоземље шаљу ударну групу морнарице

Америчка морнарица ће ка Средоземном мору послати носач авиона "Хари Труман", са још седам ратних бродова, преносе агенције.

У саопштењу Морнарице Сједињених Америчких Држава наведено је да ће "Хари Труман", заједно с осталим бродовима, кренути из луке Норфолк и да ће дјеловати у склопу Пете и Шесте америчке флоте.

Групу чине ракетна крстарица "Нормандија", ракетни разарачи "Арли Берк", "Балкелеј", "Форест Шерман" и "Фарагут", а њима ће се придружити разарачи "Џејсон Данам" и "Саливанс".

Бродове који ће на пут кренути у пратњи борбених авиона при Првој команди ваздушних снага, укључујући 6.500 припадника, једним дијелом пратиће и њемачка фрегата "Хесен".

Амбасадори Русије и САД при УН, Василиј Небензја и Ники Хејли, разменили су јуче тешке ријечи на сједници Савјета безбједности Уједињених нација поводом наводног напада хемијским оружјем на побуњенички град Думу у Сирији.

Америчка амбасадорка Ники Хејли узвратила да ће САД "одговорити", било да Савет безбедности одлучи да делује поводом тог напада или не, преноси Ројтерс.

Хејлијева је поручила да се "стигло до тренутка када свет мора да види остварење правде".

Амерички предсједник Доналд Трамп јуче је снажно осудио напад хемијским оружјем у Сирији током састанка владе у Белој кући и рекао да ће одлука о одговору САД бити донесена у наредних 48 сати.

Извор: РТС, military com