latinica  ћирилица
11/04/2018 |  10:58 ⇒ 10:59 | Аутор: СРНА

Анђелковић: Изетбеговић због избора креће у екстремизам

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић оцијенио је, коментаришући закључке које су усвојили СДА и Исламска заједница у БиХ, да лидер те странке Бакир Изетбеговић креће у екстремизам како се приближавају избори у БиХ, јер бошњачком народу до сада није ништа дао сем празних обећања, те да би било вријеме да за то поднесе рачун.
Драгомир Анђелковић - Фото: Novosti.rs
Драгомир АнђелковићФото: Novosti.rs

Анђелковић је Срни рекао да Изетбеговић може само да даје нова обећања и креће у нову хистерију и да из тог угла треба гледати оно што се десило у Сарајеву, "јер свака друга перспектива не објашњава суштину толико ирационалних потеза".

Он је нагласио да је апсолутно јасно да је у тим закључцима изнесена гомила лажи и мноштво неистина, од тога да су Бошњаци дискриминисани у Републици Српској, што је, како каже, "смешно, јер се велики број Бошњака вратио у Српску".

"С друге стране, Срби у Федерацији БиХ не постоје. Од Сарајева, па надаље присуство Срба скоро да није маркирано. Срби су потпуно етнички очишћени и не враћају се, што јасно говори где је изложен један народ притиску, а где није", додао је Анђелковић.

Он је констатовао да је кључна идеја која провијава кроз закључке жеља да се потпуно анулира Дејтон и да се наметне централизација која би од БиХ, умјесто државне заједнице са три народа и два ентитета, створио државу једног народа, гдје би Срби и Хрвати били националне мањине.

"То је оно што жели Изетбеговић, али је, с друге стране, свестан да је то нереално. С обзиром на то да иду избори, он ће свој народ убеђивати и да је нереално реално како би добио глас", сматра Анђелковић.

Према његовим ријечима, такво Изетбеговићево понашање не доноси ништа добро ни БиХ, ни региону већ само распирује негативну енергију и ствара тензије.

"А саможиви политичари, као што је Изетбеговић, нису мислили ни о грађанима, ни о својим сународницима", рекао је Анђелковић.

Он је указао да је Изетбеговић политички губитник и нагласио да је јасно да је његова прича у највећој мјери истрошена.

"Он је данас само сенка оног што је био раније, али и сенка треба да настави политички да егзистира, јер то за њега није само политика, то је и бизнис. Бакир ће покушати да `украде душе` оних који су збуњени и који не схватају суштину ствари. Велики број Бошњака ће га напустити, али ће сачувати довољан број гласача да може да настави да егзистира и ствара проблеме БиХ, региону и својим сународницима", закључио је Анђелковић.

Учесници јучерашњег састанка, чији је домаћин био лидер СДА Бакир Изетбеговић, затражили су да без одгађања буде закључен основни уговор између БиХ и Исламске заједнице у БиХ.

Један од закључака учесника састанка јесте да је "неприхватљиво да се Бошњаци и Хрвати у Републици Српској третирају као грађани другог реда".

Они су осудили, како наводе, неутемељене тврдње о радикализацији и бујању насилног екстремизма код Бошњака, те одбацили као неосновану тврдњу о плановима за стварање исламске државе на територији БиХ.