latinica  ћирилица
11/04/2018 |  12:07 | Аутор: СРНА

Одбијени захтјеви Удружења корисника кредита "Швајцарац"

Конкуренцијски савјет БиХ одбио је све захтјеве Удружења корисника кредита "Швајцарац", прогласивши их неоснованим, саопштено је из Адико банке.
Чланови Удружења "Швајцарац" протестовали у Бањалуци - Фото: РТРС
Чланови Удружења "Швајцарац" протестовали у БањалуциФото: РТРС

Из ове банке наводе да је Савјет у свом рјешењу од 4. априла, између осталог, констатовао да је избор кредита са валутном клаузулом у швајцарским франкама резултат слободне процјене корисника, с обзиром да су им на располагању били и кредити са евро валутном клаузулом.

"Такође, Савјет је потврдио постојање слободне воље и сагласности обје уговорне стране, то јесте и корисника кредита и Банке на све уговорне услове, међу којима је знатно повољнија каматна стопа и дужи рок отплате, у односу на остале кредите", наводи се у саопштењу.

Предсједник Управе банке Бањалука Марио Иванковић рекао је да је Удружење корисника кредита "Швајцарац" тражило од Савјета доношење рјешења да су кредити са валутном клаузулом у швајцарским франкама забрањени и ништави споразуми, те да утврди злоупотребу уз одговарајуће забране.

"Овај је захтјев, са још неколико других упућених од Удружења корисника кредита `Швајцарац`, одбијен као потпуно неоснован и законски неутемељен, јер није било никаквог правног основа за то. Радује нас чињеница да је Конуренцијски савјет БиХ у потпуности испоштовао законску процедуру, непристрасно и реално анализирао све доказе представљене од Удружења и банака", рекао је Иванковић.

Предсједник управе Адико банке Сарајево Санела Пашић рекла је да је опредјељење банке, у складу са препорукама надлежних министарстава финансија, те свих релевантних домаћих и страних институција, да је договор једино реално рјешење.

"Позивамо преостале активне кориснике кредита са валутном клаузулом у швајцарским франкама да искористе могућност конверзије кредита са попустом од 30 одсто, односно 50 одсто главнице, те ријеше ово питање, као што га је ријешило и више од 92 одсто осталих корисника", рекла је Пашићева.

На захтјев Удружења корисника кредита "Швајцарац", Конкуренцијски савјет БиХ је спровео независно вјештачење о свим кључним питањима у вези кредита са валутном клаузулом у швајцарским франкама, којим су потврђени и подаци о укупно 12.122 пласирана кредита на подручју БиХ, физичким и правним лицима.