latinica  ћирилица
11/04/2018 |  12:16 ⇒ 12:32 | Аутор: РТРС

Породица Јовановић: Пољопривреда једини извор прихода

У породици Пантелије Јовановића из семберског села Међаши живе три генерације. Много раде, али и имају. Намјеравају да повећају број говеда у шталама, а савремена пољопривредна механизација коју има, омогућила им је да своје услуге пружају и другим пољопривредницима.

Земља тражи много рада и сељаку није лако, али никада није боље живио - ријечи су којима нас је дочекао Пантелија Јовановић.

Цако, како га сви зову, обрађује 90 дулума своје и још 180 дулума земље коју узима у закуп. У шталама има више од 30 говеда и намјерава да повећа број.

Пољопривреда му је једини извор прихода. Много ради, али и улаже, његов возни парк пољопривредних машина заиста је импресиван.

"Од савременијих машина имам машину за директну сјетву, комбајн адаптер који је плаћен 20.000 евра, самоходни берач, четири трактора, утоваривач за ђубре, грабље, плугове, превртаче итд.", каже Јовановић.

Од малих ногу са Пантелијом ради његов син Марко. Иако има могућност да оде у иностранство, Марко о томе не размишља. Данас је оцу десна рука у свим пословима.

"Припремамо земљиште за сјетву, све радимо заједно. То је лијепа слика, мало је момака који хоће да раде у пољопривреди", истиче Марко.

Мајка Биљана поносна је на своју дјецу и не жали се што њен радни дан почиње рано, јер све стигне и поручује да је сада много лакше и женама на селу.

Иако се много ради, има времена и за уживање. Цако је љубитељ мотора, па стигне свугдје. Током године око 15 пута обиђе земље западне Европе, да би сазнао како живе њихови пољопривредници.

Од седам кућа Јовановића у селу, Пантелија Цако једини је остао на имању да би наставио оно што су његови преци започели. Како смо могли видјети, ради то веома успјешно.