latinica  ћирилица
11/04/2018 |  13:18 ⇒ 13:22 | Аутор: СРНА

Цијела породица у сиријском џихаду

Осумњичени за организовање терористичке групе држављанин БиХ Фикрет Зукић /58/, за којим је Интерпол у понедјељак расписао "црвену" потјерницу, у џихад је одвео цијелу породицу која је у Сирији прикључена терористичким групама, сазнаје СРНА од саговорника који је близак безбједносним структурама.
Сарајево: Фикрет Зукић и породица - Фото: СРНА
Сарајево: Фикрет Зукић и породицаФото: СРНА

Зукић је у сиријски рат одвео супругу Емину Зукић /52/, синове Едина /33/ и Елведина /29/, њихове супруге Алмедину Мујчиновић, Јусуфину Бећировић и Џејлу Фојница, те унуке Мухамеда Зукића и Сејфулаха Јахја Мујчиновића.

"Фикрет Зукић, син Едхема, рођен је у мјесту Ђурђевик у општини Живинице, са пребивалиштем у Бановићима у мјесту Подгорје. Припадник је радикалног вехабијског покрета и често је посјећивао вехабијску заједницу у Горњој Маочи. У његовој кући су одржавани вехабијски вјерски обреди, а на кући и испред ње био је натпис `меџлис`", каже саговорник Срне.

Он је напоменуо да је Зукић, иако ухапшен у новембру 2014. године у акцији "Дамаск" Агенције за истраге и заштиту /Сипа/, након саслушања пуштен на слободу па је са супругом Емином и унуком Мухамедом 25. марта 2015. године са београдског аеродрома отпутовао за Хатај у Турској.

Зукић је два дана прије одласка у надлежним службама општине Бановићи власништво над имовином преписао на братића Едиса Зукића, који је затим Фикрета Зукића и његову породицу одвезао у Београд преко граничног прелаза Каракај.

Доласком у Сирију, Зукић се прикључио терористичкој организацији "Исламска држава". Након сукоба између Ослободилачке војске Сирије и "Исламске државе" он је почетком 2014. године рањен и заробљен, послије чега се прикључио Ослободилачкој војсци Сирије, односно јединици "Џебхату ал Нусра".

Зукић је дао и интервју у коме критикује "Исламску државу" и њихов начин ратовања, позивајући све муџахедине да напусте ту терористичку организацију.

Његова супруга Емина, кћи Дервиша, рођена је у Пријановићима у општини Кладањ, са пријављеним пребивалиштем у Бановићима.

"Един Зукић, звани Ебу Мухамед, рођен је у Бановићима гдје је и пријављен на адреси Стражбеница бб. У џихад у Сирију отишао је 20. јуна 2013. године летом из Сарајева у Истанбул, а с њим у авиону био је и вехабија Инес Миџић.

Зукићева, шеријатски вјенчана супруга Алмедина Мујчиновића, придружила му се 2. септембра 2013. године са сином Сејфулахом Јахја Мујчиновићем. Његова друга шеријатски вјенчана супруга Јусуфина Бећиревић у Сирији му се придружила 20. јуна 2013. године. Един Зукић је рањен у Сирији почетком 2014. године. Напустио је `Исламску државу` и прикључио се Ослободилачкој војсци Сирије", рекао је саговорник Срне.

Исти извор додао је да је Елведин Зукић рођен такође у Бановићима гдје је и пријављен на адреси у насељу Стражбеница. Боравио је, каже, у вехабијској заједници Ошве код Маглаја гдје је живио са супругом Џејлом Фојницом, сестром Емраха Фојнице који је учествовао у организацији напада на америчку амбасаду у Сарајеву 2011. године и који је погинуо у самоубилачком нападу у Ираку 2014. године.

Према његовим ријечима, Елведин Зукић је отишао у џихад у Сирију 1. августа 2013. године летом из Сарајева у Истанбул. С њим у авиону су били његова шеријатски вјенчана супруга Џејла Фојница, те припадници вехабијског покрета Емир Алишић, Амир Џинић и Адем Карамуја. За разлику од оца и брата, Елведин Зукић припада терористичкој организацији "Исламска држава".

Министар безбједности БиХ Драган Мектић није данас одговарао не телефонске позиве како би одговорио на питања зашто је Зукић пуштен на слободу послије хапшења у акцији "Дамаск" и зашто је дозвољено да напусти БиХ и придружи се терористима у Сирији.

Из Тужилаштва БиХ и Сипе такође нису доставили одговор на ова питања.

Централна обавјештајна агенција, француско Министарство спољних послова, британска Влада, аустријско Министарство спољних послова и Међународни центар за студије радикализације и политичког насиља прије три године објавили су да се у Сирији и Ираку бори 350 ратника из БиХ.

Мектић је прошле године изјавио да се на ратишима у Ираку и Сирији налази 115 држављана БиХ.