latinica  ћирилица
11/04/2018 |  16:02 ⇒ 17:56 | Аутор: СРНА

Резултати рада представништава Српске значајнији од ДКП мреже БиХ

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске сматра да су резултати рада представништава Српске у иностранству, нарочито када је ријеч о јачању институционалне и привредне сарадње, за Српску много значајнији од активности цјелокупне мреже дипломатско-конзуларних представништава /ДКП/ БиХ у свијету, чији је буџет неупоредиво већи и мјери се десетинама милиона КМ.
Влада Републике Српске - Фото: РТРС
Влада Републике СрпскеФото: РТРС

"Министарство иностраних послова /МИП/ БиХ требало би више да се бави сврхом службених путовања министра /Игора/ Црнатка по свијету, јер је обишао више од 40 држава и при томе потрошио милионе конвертибилних марака из буџета, а не ширењем лажних информација о представништвима Републике Српске у иностранству", наводи се у саопштењу ресорног министарства.

У Министарству за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске истичу да су сва та путовања министра иностраних послова БиХ окончана без икаквих остварених резултата и грађани се са правом питају имају ли неку другу сврху осим туристичке.

Додаје се да одржавање министарских конференција не представља одраз успјешности рада Министарства иностраних послова, као што се наводи у саопштењу МИП-а БиХ.

"Напротив, министарске конференције које је МИП одржао само су биле буџетски терет без икаквог конкретног резултата, осим партијске промоције", наводи се у саопштењу Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске.

Истиче се и да се могло видјети да се конференције којима присуствује министар Црнадак користе за нападе на институције Републике Српске и за то да оне буду представљене у негативном контексту, као што је било и на конференцији европских региона и градова у аустријском Салсбургу.

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Српске позива министра Црнатка да наведе барем један позитиван спољнополитички исход за који је он заслужан.

Из Министарства наводе и да би министар иностраних послова БиХ, као и члан Предсједништва БиХ из Републике Српске Младен Иванић могли и морали да ураде много више по питању квалитета кадрова у ДКП мрежи БиХ.

"Познато је да најмање три амбасадора не говоре ниједан страни језик, а о квалитетима појединих амбасадора говоре и медијски написи у земљама пријема тих истих амбасадора", истичу из Министарства.

Нажалост, додаје се у саопштењу, то је само дио проблема, поготово када се имају у виду невјероватни скандали амбасадора БиХ попут отварања дипломатске поште у Холандији или истицања ратних застава такозване Армије БиХ у Русији.

"Треба ли уопште поставити питање да ли су МИП БиХ и Црнадак санкционисали било кога за ове поступке? Није било никаквог реаговања министра иностраних послова на срамну чињеницу да је конзулат БиХ у Минхену промовисао самопроглашено Косово и Метохију као најмлађу земљу у Европи", напомиње се у саопштењу.

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу подсјећа да се за вријеме када партија из које долази Црнадак није вршила власт у заједничким институцијама овакви скандали нису догађали и на много бољи начин су штићени интереси Републике Српске.

"Црнадак не присуствује засједањима парламента БиХ, нити подноси извјештај парламентарцима на нивоу БиХ. Претпостављамо да је разлог за то чињеница да његова политичка партија нема нити једног изабраног представника у Парламентарној скупштини БиХ, што само показује шта народ мисли о њиховој досадашњој политици ка Републици Српској", констатује се у саопштењу.

У саопштењу се додаје да ће, када министар Црнадак нађе времена између небројених путовања да лично поднесе извјештај о свом раду парламенту БиХ и јавности, те ријеши бројне афере у МИП-у због којих је била формирана Истражна комисија, бити створени услови за телевизијски дуел са министром Златаном Клокићем.

"До тада министар Клокић ће редовно извјештавати Народну скупштину, грађане и заинтересовану јавност о раду Министарства за економске односе и регионалну сарадњу, што Црнадак успјешно избјегава цијели мандат", закључује се у саопштењу.