latinica  ћирилица
11/04/2018 |  17:42 ⇒ 12/04/2018 | 09:34 | Аутор: РТРС

Приједор: Отворена манифестација "Васкрсу с љубављу, Ускрсу с љубављу"

По други пут у Приједору је одржана манифестација која је на једном мјесту окупила свештенство и вјернике Српске православне цркве, католичке и грко-католичке. Заједно су прославили Васкрс, односно Ускрс.

Три вјере а још више нација, кроз седам удружења и мјесних заједница- сви са истим циљем, дошли су да обиљеже велики празник и представе своје обичаје. Иако се ове године, датумски, нису поклопили, Васкрс и Ускрс данас су заједно прослављени.

Јадранка Мијић из Кола српских сестара каже да се чланице овог удружења и грађани радују манифестацији, те да је ово добра прилика за представљање васкршњих обичаја свих становника Приједора.

Ово је одлична прилика да покажемо како свако од нас прославља Ускрс и Васкрс - каже Штефан Стахнек из приједорског удружење Украјинаца "Козак".

На малом градском тргу у Приједору, грађани свих вјера, али и поглавари српске православне, католичке и гркокатоличке цркве, били су једногласни.

- Сама присустност свих вјерских поглавара овдје је показатељ да се слави нешто велико, а то је хришћански највећи благдан - каже Марко Видовић, жупник у Приједору.

Протојереј ставрофор Ранко Малетић истиче да је ова манифестација прилика да се пошаље порука мира свим народима и припадницима православне, римокатоличке и исламске вјероисповјести.

Прослави хришћанског празника, и ове године, придружили су се и представници исламске заједнице.

- На позив организатора одазвао сам се да би послали поруку мира, суживота, толеранције - каже Хусеин Ефендија Велић, главни имам меџлиса исламске заједнице у Приједору.

"Васкрсу с љубављу, Ускрсу с љубављу" (Фото: РТРС)

Јединствена манифестација на Балкану и шире, има за циљ показати да, ма које вјере или нације били, можемо да живимо заједно.

- Надамо се да ћемо ову манифестацију организовати сваке године, без обзира када пада који празник, односно када пада Васкрс, а када Ускрс и да ће прерасти у традиционално окупљање - истиче Зоран Совиљ, директор ИПЦ Козарски Вјесник.

Градоначелник Приједора Миленко Ђаковић наводи да је овај град једна од мултиетничких средина у БиХ у којој сви народи и нације налазе начин квалитетног суживота.

Уприличена је изложба шараних јаја, корпи и перетака. За све присутне приређен је и богат културно умјетнички програм. Иако је манифетсација и такмичарског карактера, дружење је ипак било у првом плану и онај традиционални обичај који прати овај празник.