latinica  ћирилица
11/04/2018 |  18:35 ⇒ 12/04/2018 | 09:43 | Аутор: РТРС

Влада утврдила измјене закона о матичним књигама и управном поступку

Влада Републике Српске утврдила је приједлоге измјена и допуна закона о матичним књигама и општем управном поступку, којима се жели побољшати ефикасност управе. Законом о матичним књигама предвиђено је да ће за новорођену дјецу рок издавања јединственог матичног броја бити осам, умјесто досадашњих 15 дана, док ће Закон о општем управном поступку грађанима поједноставити поступак рјешавања њихових захтјева.

Нови закон, поручују у Влади, активно ће укључити странке у поступак рјешавања њихових захтјева. Када странка достави институцији одређени захтјев, она је обавезна да у року од десет дана достави информацију да ли је документација потпуна или није.

- Уколико није, оставља се рок од седам дана да буде допуњена, након чега тече поновни рок. Ако не буде достављена допуна документације, сматраће се да захтјев није поднесен - рекла је министар управе и локалне самоуправе Републике Српске, Лејла Решић.

Грађани кажу да су им досадашње шетање по институцијама проузроковале само проблеме. Иако скептични, поздрављају сваки закон који би им помогао у рјешавању њихових захтјева.

Говорећи о измјенама и допунама Закона о матичним књигама, Решићева је навела да је важна измјена право на одрицање од жалбе, а новитет је и обавеза матичних служби да размјењују податке по службеној дужности.

- Важно је што ће за новорођену дјецу рок за издавање јединственог матичног броја бити осам дана, умјесто досадашњих 15. Покушавамо скратити рокове и бити отворенији према грађанима, те побољшати ефикасност управе - рекла је Решићева.

Влада Српске дала је данас сагласност и на пројекат бањске рехабилитације 600 ратних војних инвалида и чланова породица погинулих бораца протеклог одбрамбрено-отаџбинског рата за ову годину, за шта ће бити обезбијеђено 300.000 КМ.