latinica  ћирилица
11/04/2018 |  18:46 ⇒ 18:50 | Аутор: СРНА

Добој први пут домаћин дјеци са КиМ

Добој ће први пут угостити стотину дјеце са Косова и Метохије у оквиру пројекта који ће у јуну бити реализован у Републици Српској.
Добој - Фото: РТРС
ДобојФото: РТРС

Милорад Арлов, предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији, који је организатор пројекта "Спојимо српску дјецу Косова и Метохије и Републике Српске", одржао је данас у Добоју састанак са 50 породица чија дјеца похађају Основну школу "Вук Стефановић Караџић", која ће бити домаћин дјеци из Прилужја.

"Ово је први од серије састанака које ћемо одржати са породицама широм Републике Српске које ће у 19 градова и општина угостити 900 дјеце са Косова и Метохије, од 16. до 23. јуна", рекао је Арлов новинарима.

Он је навео да ће град Добој, који први пут учествује у пројекту, угостити стотину дјеце у породицама чија дјеца похађају основне школе "Вук Стефановић Караџић" и "Свети Сава".

"У школу `Вук Стефановић Караџић` доћи ће дјеца из истоимене школе у Прилужју, једне енклаве у општини Вучитрн, која су у подређеном положају у односу на дјецу са сјевера Косова. У школу `Свети Сава` доћи ће дјеца из истоимене школе из Косовске Митровице", рекао је Арлов.

Арлов је рекао и да је седми пројекат најмасовнији до сада.

"Са 18 аутобуса доћи ће око 900 ученика у пратњи 72 професора и наставника", навео је Арлов.

Он је нагласио да нека од те дјеце први пут долазе у Републику Српску, која се, како је истакао, на Косову и Метохији помиње са великим поносом.

Арлов је подсјетио да ће свечани дочек дјеце бити 16. јуна у Андрићграду.

Он је подсјетио и да је, рачунајући и овогодишњи долазак, Републику Српску посјетило око 3.400 дјеце са више од 300 наставника и професора са Косова и Метохије.

Директор школе "Вук Стефановић Караџић" Милан Гојковић рекао је да ће, уз претходну сагласност Савјета ученика, ова образовна установа сносити све трошкове седмодневног боравка дјеце из Прилужја, од четвртих до деветих разреда.

"Ми већ размишљамо које садржаје понудити чија је сврха дружење и упознавање, да би та дјеца из нашег града понијела најљепше успомене и позитивну енергију, с обзиром на то да њихов живот у енклави није за пожељети", додао је Гојковић.