latinica  ћирилица
11/04/2018 |  19:40 ⇒ 13/04/2018 | 08:26 | Аутор: Независне

Коцијас: Грчка неће признати независност Косова

Грчки министар спољних послова, Николаос Коцијас, изјавио је данас у Београду да Грчка неће признати независност Косова.
Никос Коцијас -
Никос Коцијас

Он је објаснио да трговинска канцеларија Косова у Атини неће бити дипломатско представништво.

"То није договорено, ни предвиђено", рекао је Коцијас на заједничкој конференцији за новинаре у Влади Србије послије састанка са српским колегом Ивицом Дачићем.

На питање да ли ће Заједница српских општина на Косову бити формирана на основу Бриселског споразума или косовских закона, Коцијас је рекао да "споразуми треба да се спроводе у цијелости".

Упитан о преговорима о спору Грчке с Мекедонијом око њеног назива, Коцијас је рекао да је направљен корак напријед, а да је кључ рјешења "реализам и прагматизам".

"Потребан је компромис, али не 'трули компромис'. Обје стане морају да разумију да не могу добити све", додао је грчки министар.

Дачић је рекао да је најдјелотворније да се разговара директно и да се траже заједнички интереси за отклањање тих проблема "који задиру у прошлост, традицију и историју региона".

Србија има разумијевања за став Грчке, рекао је Дачић и оцјиенио да је признање Македоније под њеним уставним називом било "непормишљен потез" Београда.

Додао је да понашање Македоније према Србији "није било акдекватно" и подсјетио на македонско признање независности Косова.