latinica  ћирилица
12/04/2018 |  11:48 ⇒ 15:58 | Аутор: РТРС

Требиње:- Премијера представе "Сумња"

У Требињу је премијерно изведена омладинска представа "Сумња", рађена у копродукцији Градског позоришта Требиње и Културне сцене "Мале ствари". Представа је настала из сценских вјежби, а рађена је према драмским текстовима Самира Садиковића, Биљане Србљановић и Милене Де Поло. Редитељ представе је Жељко Милошевић.

Представа говори о вршњачком и насиљу у породици, као и другим друштвеним аномалијама одрастања младих, али и небризи институција система о њиховим проблемима и потребама.

Средњошколци сценском игром не нуде рјешења - јер то и није њихов задатак, али они указују на деструктивне утицаје током свог одрастања.

"Једним дијелом смо сви ми насилници, али и жртве, и због тога се јавља тај отпор младих, било да је у питању насиље у породици или вршњачко или било који други облик насиља", каже Кристина Пејдо.

Јована Анђелић истиче да је то порука за све, а не само за омладину.

Представа даје одговоре, али више поставља питања, кажу средњошколци и зато њене поруке стижу до свих узраста публике.

"Насиље је увијек међу нама, у школи, међу вршњацима, у породици... Ми смо жељели да освијестимо људе и покажемо колико је насиља свуда и како можемо да се боримо против њега, да увидимо да ли смо можда и ми понекад насилници", рекао је Митар Милићевић, док редитељ представе Жељко Милошевић наглашава да се младима највише баве индивидуе, појединци, наставници ваншколских активности, невладине организације, а они који би требало да се њима баве и обезбиједе им све што је потребно за њихово одрастање, јако мало се баве њима.

Представом "Сумња", Градско позориште Требиње и Културна сцена "Мале ствари" наступиће 17. априла на Фестивалу средњошколског драмског стваралаштва БиХ у Коњицу.