latinica  ћирилица
12/04/2018 |  13:51 | Аутор: СРНА

Митровић: Испоштовати договор о ЦЕН-у

Републичка организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила захтијеваће од представника Републике Српске у Привременом управном одбору Института за нестала лица БиХ да испоштују раније постигнути договор са породицама несталих из Српске у вези са објављивањем централне евиденције несталих лица у БиХ.
Недељко Митровић - Фото: РТРС
Недељко МитровићФото: РТРС

"Уколико се прекрши овај договор сматраћемо да наши представници нису легитимни представници српског народа у тој институцији, због чега ћемо тражити њихов опозив", изјавио је Срни предсједник Републичке организације Недељко Митровић.

Он је подсјетио да Републичка организација годинама инсистира на томе да централна евиденција несталих лица у БиХ мора садржавати податке о околностима нестанка, статусу несталог лица војник-цивил и националност, како би се избјегла могућност било каквих злоупотреба и манипулација бројем и околностима страдања несталих лица.

"Уколико Привремени управни одбор Института за нестала лица БиХ донесе одлуку о објављивању ЦЕН-а без ова три кључна податка то ће значити да су српски представници у овој институцији издали породице погинулих из Републике Српске и били под утицајем оних који су инсистирали на некој другој врсти података", навео је Митровић.

Члан овог одбора Петар Шикман рекао је данас Срни да ће Привремени управни одбор Института за нестала лица БиХ до краја априла донијети одлуку о објављивању централне евиденције несталих у БиХ.

"Објавом централне евиденције несталих биће обухваћено све што је до сада верификовано. Процес верификације несталих лица ће и даље трајати, а централна евиденција се допуњавати", навео је Шикман.

Он није прецизирао које податке о несталом лицу ће садржавати централна евиденција несталих у БиХ.