latinica  ћирилица
12/04/2018 |  14:09 ⇒ 14:10 | Аутор: РТРС

"Фестивал 84" више него успјешан за Српску

Министар трговине и туризма Републике Српске Предраг Глухаковић оцијенио је да је "Фестивал 84", који се на Јахорини одржавао од 15. до 18. марта, био више него успјешан за Републику Српску.
Фестивал 84 (Фото: festival84.com) -
Фестивал 84 (Фото: festival84.com)

Глухаковић је оцијенио да је Јахорина први пут од 1995. године имала такву дивну манифестацију од које су сви извукли велику корист, те изразио наду да ће она постати традиционална.

Министар је на конференцији за новинаре у Бањалуци, говорећи о туризму у Републици Српској у прва два мјесеца ове године, рекао да су резултати фантастични по броју долазака гостију и ноћења.

Он је навео да је број ноћења, што се тиче бањског туризма, повећан за 49,6 одсто у односу на прва два мјесеца прошле године, а када је ријеч о планинском туризму, број ноћења повећан је за 21,1 одсто.

Према његовим ријечима, у 2017. години у Српској су забиљежена 794.543 ноћења.

Директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић рекао је да је на Јахорини током фестивала било 20.000 гостију, док је у истом периоду претходних сезона било њих стотину.

Он је додао да су гости долазили из више од 20 земаља региона и свијета.

"Јахорина је ове године остварила једну од најбољих сезона. Данас је 130-ти дан скијања у овој сезони, први смо отворили сезону у региону и још радимо, иако су сви ски-центри у региону затворени, што је доказ да је Јахорина најбољи ски-центар у региону", истакао је Љевнаић.

Он је нагласио да први пут, након осам година, Олимпијски центар "Јахорина" послује позитивно, са оствареном добити од 500.000 КМ.

Оснивач "Егзит" фестивала и "Фестивала 84" Душан Ковачевић тврди да је током одржавања фестивала "више него дуплиран оригинални капацитет броја гостију", те да су утисци гостију више него добри.

Ковачевић је прецизирао да укупна корист локалној туристичкој привреди од "Фестивала" износи више од пет милиона КМ.

Он је истакао да је са фестивала послата порука мира и пријатељства.