latinica  ћирилица
12/04/2018 |  14:18 ⇒ 13/04/2018 | 07:45 | Аутор: РТРС

Цвијановићева у Италији одржала предавање на Универзитету у Тераму (ФОТО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић одржала је данас предавање студентима на Универзитету у Тераму, Италија на тему "Република Српска у дејтонском уставном оквиру".
Жељка Цвијановић у Италији - Фото: РТРС
Жељка Цвијановић у ИталијиФото: РТРС

У самом уводу, предсједница Владе је подсјетила да је Италија након Другог свјетског рата, давне 1947. године донијела Устав, којим је уважила локалне идентитете и успоставила адекватну расподјелу надлежности између централне власти и регија. Она је истакла да Дејтонски споразум има двије димензије, да је зауставио оружани сукоб, те успоставио уставни и политички систем БиХ.

Жељка Цвијановић, предавање студентима (Фото: РТРС)

Цвијановићева је студенте упознала са мировним иницијативама које су претходиле Дејтонском споразуму, те констатовала да је свака од њих упућивала на потребу успостављања децентрализоване државне структуре, у складу са интересима и идентитетима сва три конститутивна народа.

Она је подсјетила да је Устав БиХ садржан у Анексу 4 Дејтонског мировног споразума и нагласила да то довољно говори о значају овог споразума за функционисање државе и њених институција.

Цвијановићева је истакла да је Дејтонски споразум верификовао Републику Српску, признајући јој висок степен аутономије и пуни институционални оквир који је Српска унијела у дејтонску БиХ.

Жељка Цвијановић, предавање (Фото: РТРС)

Она је изразила жаљење што није дошло до јачања повјерења међу народима у БиХ, додавши да једнострани потези политичког Сарајева и дијела међународне заједнице, у правцу редефинисања дејтонског уставног поретка, нису учинили БиХ ни бољом, нити ефикаснијом, већ напротив.

Цвијановићева је нагласила да је Република Српска најбоље организован, стабилан и једини функционалан ниво власти у БиХ.

Жељка Цвијановић, лабораторија (Фото: РТРС)

Она је додала да је Влада Републике Српске сконцентрисана на развојне и реформске процесе, који ће донијети економски просперитет, инвестиције и запошљавање, те да о томе најбоље свједоче макроекономски показатељи и континуиран економски раст.

Предсједница Владе је истакла да је Република Српска посвећена очувању мира, европском путу и регионалној сарадњи, али да ће, као и до сада, одлучно инсистирати на поштовању слова Дејтонског споразума и очувању својих Уставом загарантованих надлежности.

Поред студената, предавању су присуствовали ректор Унивезитета Терамо Луциано Дамико, декан Факултета политичких наука Паоло Саварезе, префект града Терамо Габриела Патрици, професор Универзитета Терамо Стевка Шмитран, те други бројни професори овог универзитета.

 

 

Након предавања, Цвијановићева, ректор Унивезитета Терамо, декани, професори и студенти наставили су разговоре на ручку у студенсткој мензи.

Жељка Цвијановић, студенти (Фото: РТРС)