latinica  ћирилица
12/04/2018 |  14:24 ⇒ 14:24 | Аутор: РТРС

Изучавање језика у складу са Уставом Српске

Министарство просвјете и културе Републике Српске обавјештава јавност да су нетачне информације које су пренијели поједини медији да се представник Министарства просвјете и културе састао са родитељима дјеце из зворничког насеља Липље и договарао назив језика који ће изучавати бошњачка дјеца.
Министарство просвјете и културе Републике Српске - Фото: РТРС
Министарство просвјете и културе Републике СрпскеФото: РТРС

Назив језика дефинисан је Уставом Републике Српске и законима у области образовања и не може бити предмет договора.

Министарство просвјете и културе поштује Устав Републике Српске и законе којима је уређена област образовања и не умањује ни једном народу право на језик. У педагошку документацију, евиденцију и обрасце јавних исправа уписује се назив језика у складу са Уставом Републике Српске. Уставни суд БиХ је рјешавајући захтјев за оцјену уставности прве реченице члана 7. Став 1. Устава Републике Српске у дијелу који гласи – језик бошњачког народа – утврдио да је ова одредница у складу са Уставом БиХ.

Подјсећамо да је Закон о основном образовању и васпитању био на оцјени уставности Уставног суда БиХ, гдје је као разлог подношења захтјева истакнута наводна дискриминација у систему образовања у Републици Српској, али  је захтјев одбијен као неоснован. Такође, бројни процеси су покренути и сви су завршили у корист Републике Српске јер је Министарство просвјете и културе омогућило свој дјеци у Републици Српској једнако право на образовање.

У школама у Републици Српској сви наставници и ученици могу писати и усмено се изражавати, односно користити било који од језика конститутивних народа. ​