latinica  ћирилица
12/04/2018 |  16:03 | Аутор: БЕТА

Нобелова фондација критикује Шведску академију

Управни одбор Нобелове фондације оштро је данас критиковао Шведску академију која додељује Нобелову награду за књижевност, наводећи да је та установа урушила своју репутацију и да пријети да поквари углед саме Нобелове награде.
Нобелова награда (Фото: Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara) -
Нобелова награда (Фото: Tanjug / AP Photo/Fernando Vergara)

Јутрос је шведски краљ рекао да је оставка три члана Шведске академије "дубоко несрећна" и да "ризикује наношење озбиљне штете важним активностима" тог тијела, наводи АП.

Нобелова фондација је послије данашњег састанка Управног одбора издала саопштење у којем је навела да је "повјерење у Шведску академију озбиљно нарушено" и затражила од ње да предузме конкретне мјере за обнову тог повјерења.

Превирања у Академији трају од петка, када су три члана поднеијла оставку, пошто је то тијело са 18 чланова гласало против избацивања из Академије Катарине Фростенсон, чији се муж Жан-Клод Арно доводи у везу са сексуалним напаствовањима и силовањима, и са одавањем имена добитника Нобелове награде.

Чланови Академије именују се доживотно, а оставке су веома ријетке.

Арноу је Шведска академија у децембру забранила да присуствује свечаном Нобеловом банкету пошто је један шведски лист објавио изјаве 18 жена које тврде да их је Арно напао или силовао од 1996. до 2017. године.