latinica  ћирилица
12/04/2018 |  16:44 ⇒ 13/04/2018 | 09:18 | Аутор: ТАНЈУГ

Њемачка неће тражити од Београда признање Косова

Њемачка неће тражити од Београда званично признање независности Косова, али подсјећа на модел "двије Њемачке", оцјењује професор Универзитета у Букурешту Франц-Лотар Алтман, уочи сутрашњег сусрета предсједника Србије Александра Вучића и њемачке канцеларке Ангеле Меркел.
Александар Вучић и Ангела Меркел - Фото: РТС
Александар Вучић и Ангела МеркелФото: РТС

Алтман сматра и да Србија не треба да очекује превише од тог састанка, с обзиром на то да позиција Берилан о питању проширења ЕУ, апликације Србије за чланство и ситуације у односима Београда и Приштине остаје непромијењена.

Алтман, који је и лични пријатељ Меркелове, у коментару за Танјуг, напомиње да је за Њемачку од велике важности да се ријеши питање Косова.

Наводи да ће, у противном, чланство Србије у ЕУ остати блокирано, а то апсолутно није у интересу Њемачке.

- Њемачка разматра евентуално чланство Косова у ЕУ, што је немогуће уколико Београд инсистира на томе да је Косово дио Србије. За разлику од других земаља, Њемачка не инсистира да Београд званично призна Косово као независну државу, али подсјећа на ситуацију између двије Њемачке за вријеме Хладног рата, када је тзв. Основни уговор (потписан 1972. године) отворио врата међународних организација тадашњој Источној Њемачкој без њеног званичног признавања - рекао је Алтман.

Додаје да се може очекивати да се Меркелова у разговору са Вучићем позабави и предстојећим самитом ЕУ и западног Балкана у Софији, на коме ће Приштина учествовати, али и, како каже, "несрећном грубом реториком неких чланова Владе у Београду, што је подстакло сличне реакције у Приштини".

Примјећује да нњмачки политички посматрачи имају утисак да постоји различита "подјела игре" међу српским политичарима, у смислу да Вучић "има улогу умјереног и западно оријентисаног вође", али допушта члановима Владе "да изразе своју опредијељеност према Москви и подстичу косовски сукоб".

У том контексту, Алтман поручује да је Београд вјероватно примијетио да је нови њемачки министар спољних послова Хајко Мас заузео много јаснији и критичнији став према Русији од његовог претходника Зигмара Габријела.