latinica  ћирилица
12/04/2018 |  18:47 ⇒ 13/04/2018 | 08:57 | Аутор: РТРС

Изетбеговићево "звецкање оружјем"

"Производићемо оружје за тржиште, али и за `не дај Боже`"- најновија је скандалозна изјава Бакира Изетбеговића, која је наишла на оштру осуду у Српској. Предсједник Републике Милорад Додик истиче да Изетбеговић шаље ратнохушкачке поруке, иде путем који води конфликту, и да свака његова акција која подразумијева оружје не би имала легитимитет.

Да недавна изјава федералног премијера из СДА Фадила Новалића о јачању намјенске индустрије не само због извоза, није била нимало несмотрена ни непланирана, јасно је потврдио његов страначки шеф Бакир Изетбеговић.

- Правићемо покретну хаубицу, пушку смо већ направили. Правићемо и дронове и заокружићемо потпуну производњу сваке врсте муниције, ракетних система, итд. Правићемо то за тржиште, али и за "не дај боже" - рекао је Изетбеговић.

Нека он чека то "не дај боже", одговара предсједник Српске Милорад Додик истичући да је вјероватно ријеч о неком хвалоспјеву Изетбеговића који је заузео пут ка конфликту, али који убрзо одлази. Подсјећа да је напорима и притисцима међународне заједнице у Српској уништена намјенска производња, док је у Федерацији остало шест фабрика.

- Знамо да данас оружје веома добро пролази у свијету, али Бакир Изетбеговић очигледно шаље неке поруке које су, прије свега, ратнохушкачке. Он нема потенцијала и не може му помоћи ни 16 фабрика, а камоли тих шест. У суштини, свака његова операција те врсте била би нелегитимна - истиче Додик.

Српски члан Предсједништва Младен Иванић оцјењује да је Изетбеговићева изјава потпуно непотребна и погрешна и да он очигледно хоће да подигне пољуљано повјерење својих бирача у припреми избора.

- Ово је наставак његових пријетњи од раније, али све је то празна пушка. Нити они имају озбиљну пушку, нити озбиљно наоружање. Све је то смијешно и потпуно непримјерено савременом добу и оном што БиХ треба, а то су мир и стабилност - наглашава Иванић.

Иванић сматра да овакве изјаве само срозавају Изетбеговићев лични ауторитет, али и уопште позицију БиХ. Истовремено, Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ, подсјећа да Изетбеговић већ дужи низ година не престаје са врло ружним порукама које треба осудити.

- Изетбеговић овим потврђује да је дефинитивно политичар конфликта, дестабилизације и сукоба. Ми читаво вријеме упозоравамо на чињеницу да је ,управо та политика која доминира у ФБиХ, штетна за све у БиХ - каже Кошарац.

Да је Изетбеговић кренуо путем конфликта потврђују и његове недавне изјаве о дискриминацији Бошњака у Српској, што није тачно, подсјећају званичници Српске. Додају да, ако би неко могао да говори о дискриминацији у БиХ онда су то, осим Хрвата и Срби, што се огледа у непопуњености српског клуба у федералном Дому народа, суђењима Србима по строжим одредбама, али и бошњачким покушајима наметања стратегије за свеукупан развој.