latinica  ћирилица
12/04/2018 |  18:54 ⇒ 20:44 | Аутор: РТРС

Ко је допринио промоцији Српске на међународној политичкој сцени?

Још траје рат саопштењима Министарства иностраних послова БиХ и Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске. Док у републичком министарству истичу да су за Српску много значајније активности њених представништава од цјелокупне ДКП мреже у свијету и да су путовања бх. министра Игора Црнатка окончана без резултата, из МИП-а поручују да су значајно допринијели промоцији Републике Српске на међународној политичкој сцени.

У саопштењу МИП-а БиХ је наведено да је, захваљујући активностима Министарства спољних послова у Српској, у посљедње три године, одржано неколико значајних политичких догађаја, попут Централноевропске иницијативе у Бањалуци, те да је један од најважнијих догађаја током предсједавања БиХ Савјетом Европе одржан у републичком Парламенту.

"Министарство иностраних послова БиХ, а посебно министар Игор Црнадак, својим активностима значајно су допринијели промоцији Републике Српске на међународној политичкој сцени, као и учвршћивању међународног значаја њених надлежности и уставне улоге унутар БиХ", наведено је у саопштењу.

Из ресорног министарства Српске поручују да одржавање министарских конференција не представља одраз успјешности рада МИП-а, већ буџетски терет без резултата.

"Могло се видјети да се конференције којима присуствује министар Црнадак користе за нападе на институције Републике Српске и за то да оне буду представљене у негативном контексту, као што је било и на конференцији европских региона и градова у аустријском Салсбургу. Позивамо министра Црнатка да наведе барем један позитиван спољнополитички исход за који је он заслужан", наводе из Министарства за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске.

И Министарства сматрају да би и министар Црнадак и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић морали да ураде много више по питању квалитета кадрова у ДКП мрежи. У МИП-у, међутим, подсјећају на званичан допис израелске Владе, у којем упозоравају да представништво Српске у Израелу не постоји.

Из републичког Министарства поручују да би МИП требало да се бави сврхом службених путовања министра Црнатка, на која су потрошени милиони марака из буџета, а не ширењем лажних информација о републичким представништима у иностранству.

Представљати Српску, значи представљати и њене институције, поручују из СНСД.

- Сјетимо се изјаве господина Иванића који је на питање да ли више представља БиХ или Републику Српску рекао "пола-пола". Ми сматрамо да су Републици Српској, на нивоу БиХ, потребни људи којима ће Српска увијек бити на првом мјесту - истиче Радован Ковачевић, портпарол СНСД-а.

Министарство за економске односе и регионалну сарадњу Републике Српске подсјећа да није било никакве реакције министра Црнатка на чињеницу да је конзулат БиХ у Минхену промовисао самопроглашено Косово као најмлађу земљу у Европи.