latinica  ћирилица
12/04/2018 |  19:41 ⇒ 21:05 | Аутор: РТРС

Кишно прољеће одгодило сјетву

Због кишног прољећа, сјетва је почела нешто касније.

Ове године, требало би да буде засијано 160.000 хектара ораница, од чега 125.000 под кукурузом. Површине су нешто мање од вишегодишњег просјека, јер су ратари засијали више озимих усјева, због мањег ризика од суше. Осим редовних подстицаја, ове године уведен је и регрес за соју, од 150 КМ по хектару, за шта је Министарство пољопривреде издвојило додатних пола милиона КМ.

На ораницама у Српској брује трактори. Ради се пуном паром како би сјетва била обављена у оптималном року до 25. априла. Од уложеног зависи и добит, па се ратари труде да обаве квалитетно сјетву.

Дизел гориво је за 15 одсто скупље у односу на прошлу годину, али је цијена минералног ђубрива нижа, па ће сјетва кукуруза коштати око 1.850 КМ по хектару. Ргресирано гориво појефтиниће трошкове.

На ораницама уз Саву подземне воде одлажу сјетву до даљњег.

- На њивама на којим треба да сијем кукуруз иам 1,2 метра воде. На 280 дунума земље неће се ништа моћи радити до августа, што је невјероватно - каже Радиша Рикановић, пољопривредник из Бродца.

Исти проблем имају и у ПД Семберија. У Новом селу температура земљишта је десет степени, па сију соју, а сутра ће кукуруз. Међутим, на оранице у Батковићу трактори неће моћи ући ни у наредних седам дана.

Ратарима се савјетује да не журе са сјетвом, док се оранице не исуше и да се не држе стриктно хибрида дуже вегетације.

- Произвођачи који сију веће површине треба да сију различите хибриде и различите вегетације, јер ако будемо имали сушније и топлије периоде, лакше ће избјећи негативан утицај таквих временских прилика - наводи Радмила Нешковић из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди.

Министарство пољопривреде ове године подстиче и производњу соје. како би смањили зависност од увоза.

- Ове године имамо суфинансирање откупа или предаје соје откупљивачима, али и подршку по хектару засијане соје у износу од 200 КМ - каже Борис Пашалић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Аграрни буџет је са 60 милиона повећан на 71 милион КМ. Поред регресираног горива, за шта је издвојено преко седам милиона КМ, пољопривредницима ће ове године бити исплаћено пет милиона КМ подстицаја за набавку система за наводњавање.