latinica  ћирилица
12/04/2018 |  19:58 ⇒ 13/04/2018 | 09:17 | Аутор: СРНА

Вучић: Питање Космета ријешити компромисом

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је након састанка са министром за европске и спољне послове Француске Жан-Ив Ле Дријаном да Србија жели да буде поштована као што она поштује друге, да њени ставови о Космету буду саслушани и да то питање буде ријешено компромисом.
Састанак - Вучић и Ле Дријан - Фото: РТС
Састанак - Вучић и Ле ДријанФото: РТС

Вучић је рекао да је Ле Дријану указао на потребу очувања мира и стабилности у региону по сваку цијену и да му је тачку по тачку објаснио шта је то Србија учинила у вези са спровођењем Бриселског споразума.

"Указао сам на то шта је Србија урадила и не можете да кажете да нисмо ријешили оно што је била наша обавеза. То је било болно за нас, али смо ријешили. Али, има ли ико ко може да каже да је ријешено питање формирања заједнице српских општина. Пет година није помјерено са мртве тачке. Остало је мртво слово на папиру", навео је Вучић.

Он је оспорио право Уставног суда самопроглашеног Косова да оцјењује уставност заједнице српских општина и рекао да ће у наставку вечери Космет бити кључна тема разговора са Ле Адријаном, као и приликом његовог сутрашњег састанка са њемачким канцеларом Ангелом Меркел.

Вучић је навео да је саговорнику пренио став да конфликт не смије бити залеђен, јер би то имало негативне рефлексије на земљу која се развија већ да га треба рјешавати.

"Још једном хвала што је желио да ме саслуша...Ја мислим да сам изнио чињенице. Ми по питању Косова немамо увијек исте ставове, али нам је важно да нас Француска саслуша и разумије", рекао је Вучић.

Он је нагласио да два народа везује пријатељство и да не треба да их веже само прошлост, него и будућност.

Ле Дријан је поручио да Француска жели да дође до имплементације Бриселског споразума и да конфликт у вези са питањем Косова буде ријешен, а не залеђен.

"Бриселски споразум је добар споразум и он треба да се имплементира. Француска жели да помогне", рекао је Ле Дријан.

На питање зашто Запад није реаговао на инцидент у Косовској Митровици 26. марта када је ухапшен и физички малтретиран директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић, он је рекао да Француска жали због тог догађаја и да је амбасадор те земље у Приштини одмах реаговао.