latinica  ћирилица
12/04/2018 |  20:12 ⇒ 21:04 | Аутор: РТРС

Центар Бањалуке добија нови изглед

Три парка, два трга, шест кружних саобраћајница, историјски споменици и небодери у најужем центру града. Све то план је Градске управе. Буде ли остварен, Бањалуци ће дати потпуно нови изглед.

Некада градилиште Сити мола, данас популарно названа "рупа", полако се претвара у подземне гараже, изнад којих би требало да буде нови трг и споменик борцима Војске Републике Српске. Све то требало би да се "наслони" на парк са спомеником Бану Милосављевићу и на недавно изграђени паркић уз Храм Христа Спаситеља.

Паркинг уз Музеј савремене умјетности требало би да постане трг, а стара аутобуска станица парк са надземним гаражама.

Припреме за амбициозан план који је у форми нацрта добио подршку у Скупштини града, трајале су годину дана. Јавна расправа од 18. априла тек слиједи, а градоначелник Игор Радојичић оптимистично очекује да ће до љета бити усвојена финална верзија регулационог плана, која драстично мијења најужи центар.

- Овим планом прави се једна читава нова историјска вертикала на линији од Музеја савремене умјетности према новим паркинг гаражама, са неколико историјских споменика, али се исто тако на ширем подручју мијењају услови за саобраћај - каже Радојичић.

Овакав захват неопходан је Бањалуци сматра струка. Професор на Архитектонско-грађевинском факултету, Миленко Станковић, каже да ће се остваривањем оваквог плана коначно стати у крај идејама о изградњи вишеспратница на овим изузетно атрактивним локацијама.

- Сигурно да Бањалуци треба много зелених структура и угоднијих простора, али и физичке доступности до Врбаса и историјског средишта Кастела - сматра Станковић.

Ипак, план би био потпунији, истиче професор Станковић, да је у њега уз Кастел укључена и главна градска саобраћајница, коју би сматра, требало претворити у шеталиште и тако, по угледу на велике градове, најуже градско језгро ослободити саобраћаја. Иако идеја није његова, у њеној реализацији учествовао је и градски архитекта, који данас није био на располагању нашој екипи.