latinica  ћирилица
12/04/2018 |  20:55 ⇒ 21:01 | Аутор: СРНА

Бањалука- Међународни театар фест особа са инвалидитетом

Извођењем представе "Стварно нестварно" у Бањалуци је отворен Други Међународни театар фест особа са инвалидитетом, који се одржава са циљем подизања свијести о овим лицима и њиховом бављењу умјетношћу и умјетничким формама.
Бањалука: Из представе "Стварно нестварно" - Фото: СРНА
Бањалука: Из представе "Стварно нестварно"Фото: СРНА

Представу "Стварно нестварно" извели су чланови Дис позоришта младих и удружења глувих и наглувих регије Бањалука, након чега је одигран позоришни комад "Различитост за поштовање" Удружења особа са церебралном и дјечијом парализом "Воља за животом" из Велике Плане.

Предсједник Удружења омладине са инвалидитетом Инфопарт Бањалука Вера Бошковић рекла је да овај фестивал организују да би показали публици како се особе с инвалидитетом исказују као креатори културе и умјетности.

- Представе које приказујемо су и инклузивне, баш онакве каква желимо да буде заједница у којој живимо - рекла је Бошковићева.

Она је додала да је фестивал финансијски подржало и Министарство цивилних послова БиХ, али да он опстаје, прије свега, захваљујући ентузијазму организатора и учесника.

- Циљ је да овај фестивал традиционално одржавамо сваке друге године - навела је Бошковићева.

Предсједник Удружења особа са церебралном и дјечијом парализом "Воља за животом" из Велике Плане Радован Радуловић рекао је да је вечерас изведена представа едукативна, те да показује дискриминацију особа са инвалидитетом.

- Овом представом, коју смо играли у цијелој Србији, подижемо свијест јавности да смо равноправни чланови друштва - навео је Радуловић.

Светлана Јанковић Бељански из Друштва за церебралну парализу Ваљево, чија ће позоришна група другог фестивалског дана, односно сутра, извести комад "Тражим помиловање", рекла је да сваке године праве нове представе.

- Публика на њих реагује позитивно, а ову представу изводимо у сарадњи са Удружењем драмских, аудио, видео и музичких стваралаца "Милован Глишић" из Ваљева - рекла је Бељански.

Другог фестивалског дана биће одиграна и представа "Администрација, лијепа наша" у сарадњи стенд-ап комичара Антикултурног театра "Алија Сиротановић" из Бањалуке и Јасмина Џемиџића из Сарајева.

Улаз на све представе је бесплатан, а фестивал се одржава у сали Градског позоришта Јазавац у дворани Обилићево.