latinica  ћирилица
13/04/2018 |  10:26 ⇒ 10:27 | Аутор: РТРС

У Требињу манифестација "Дучићев дан"

У Требињу је данас научним скупом под називом "Песнички завичај Десанке Максимовић" почела дводневна културна манифестација "Дучићев дан".
Требиње - Фото: илустрација
ТребињеФото: илустрација

Манифестација се традиционално одржава на Благовијести, дан пјесникове смрти, али ове године је због васкршњих празника помјерена за 13. и 14. април.

Научни скуп, који се у оквиру "Дучићевог дана" по традицији организује у сарадњи са Институтом за књижевност и уметност и Учитељским факултетом из Београда, биће посвећен најпознатијој српској пјесникињи Десанки Максимовић.

У Музеју Херцеговине биће промовисан зборник радова под називом "Поетика Милутина Бојића", са прошлогодишњег научног скупа.

Другог дана манифестације у Херцеговачкој Грачаници биће служена света литургија и помен Јовану Дучићу, а планиран је и наставак научног скупа о Десанки Максимовић.

Истог дана у Музеју Херцеговине  биће уприличен разговор о теми "Нићифор Дучић - српски духовник, историчар и устанички вођа". Учесници сесије су Радомир Пилиповић, Ненад Идризовић, Жарко Ј. Ратковић и Божидар Глоговац.

У Музеју Херцеговине од биће отворена изложба "Живот и дјело Нићифора Дучића /1832-1900/".

Централни програм манифестације, свечана академија у част најзнаменитијег Требињца, под називом "Своју веру нађох у сну о вери" биће одржана у Културном центру Требиње у суботу, 14. априла, уз богат културно-умјетнички програм.

У програму учествују хор "Трибуниа" Требиње, Јасмина Трумбеташ, примадона Опере Народног позоришта Београд, Душан Свилар, извођач оперске и забавне музике, Биљана Ђуровић и Срђан Карановић, глумци Народног позоришта Београд, пијаниста овог позоришта Невена Живковић, те Софија Перић, извођач традиционалне музике из Пожаревца и Саша Перић, извођач на кавалу и тарабуци.

Покровитељ манифестације је Град Требиње.