latinica  ћирилица
13/04/2018 |  12:35 ⇒ 21:04 | Аутор: СРНА

Меркел са Вучићем: Србија има кључну улогу за Космет и БиХ

Њемачки канцелар Ангела Меркел изјавила је данас, током заједничког обраћања са предсједником Србије Александром Вучићем у Берлину, да се у Бриселу воде важни разговори и да Србија игра кључну улогу и што се тиче Космета и БиХ.

Меркелова је уочи састанка са Вучићем рекла да је тема данашњег састанка сарадња Њемачке и Србије, али и односи у региону.

"Радујем се данашњем састанку. Желимо да допринесемо да пронађемо рјешење, без обзира што то некада може бити тешко", рекла је Меркелова.

Она је истакла да је западни Балкан високо на дневном реду бугарског предсједавања ЕУ и подсјетила да је о значају западног Балкана у Берлину говорио и предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер, који је био гост затворене сједнице њемачке Владе.

"Високи представник ЕУ Федерика Могерини води веома важне разговоре, гдје Србија игра кључну улогу што се тиче Космета, али и БиХ, стога је веома је важно да имамо блиску и интезивну сарадњу", рекла је Меркелова.

Она је навела да се то увијек повезује са разговорима о курсу реформи које Србија храбро спроводи, те да је то комплимент предсједнику Владе Србије Ани Брнабић.

Вучић је захвалио Меркеловој због личне заинтересованости и посебне пажње коју поклања Србији и западном Балкану у цјелини.

Он је оцијенио да би у региону било више криза "да није било њемачке пажње и одговорности" Меркелове.

"Са великом пажњом слушамо, желимо да чујемо ставове канцеларке Меркел, увек је поштујући и разумевајући да је европски пут Србије од виталног значаја за напредак наше земље и да ћемо морати да доносимо и бројне тешке и болне одлуке уколико желимо да постанемо део ЕУ. Да ли ће то бити 2025. или у неко друго време то у највећем делу зависи од нас, али и од неких других ствари у региону", рекао је Вучић.

Он је поручио да је Србија посвећена миру и стабилности и сматра да би било какав сукоб на Балкану све балканске земље и народе вратио 100 година уназад.

Вучић је поручио да ће Србија дати све од себе да се тензије, сукоби или било каква дестабилизација региона избјегну по сваку цијену.

Он је истакао да је Њемачка за Србију најзначајнија земља у ЕУ и указао да би обим спољнотрговинске размјене са овом земљом до краја године могао да достигне пет милијарди евра.

Вучић борави у Берлину на позив њемачке канцеларке. То је њихов 12. сусрет до сада, а други за мјесец и по дана.