latinica  ћирилица
13/04/2018 |  12:50 ⇒ 21:43 | Аутор: СРНА

Кина: Потреба изградње снажне морнарице јача него икада

Предсједник Кине Си Ђинпинг извршио је смотру морнаричких снага Кинеске народно-ослободилачке армије у Јужном кинеском мору и рекао да је потреба изградње снажне морнарице јача него икада.

Си је поручио кинеским маринцима да је Кина одувијек жељела снажну морнарицу, која ће имати велики утицај на кинеску нацију.

Због напретка кинеске морнарице Кина сада стоји усправно на Истоку, истакао је Си, који је и предсједник Централне војне комисије и генерални секретар Комунистичке партије.

Одржана смотра морнарице највећа је своје врсте од оснивања Народне Републике Кине 1949. године. На њој је учествовало 10.000 војника, 48 пловила и 76 авиона, као и носач авиона Лијаонинг, јавља Кинески међународни радио.

Си је позвао поморске официре и морнаре да на свеобухватан начин спроведу стандарде борбених капацитета, у великој мјери ојачају војну борбену обуку и остану на високом нивоу.

"Слиједите наредбе Партије и одговорите на позив народа. У сваком тренутку чврсто штитите националне интересе и учините све од себе да уложите већи допринос одржавању регионалног мира и стабилности у свијету", рекао је Си.