latinica  ћирилица
13/04/2018 |  14:29 ⇒ 19:24 | Аутор: СРНА

Британци вјерују да "С-400" не може зауставити "томахавке"

Постоји озбиљна могућност да се изнад Сирије сукобе америчке ракете "томахавк" и руски систем противваздушне одбране /ПВО/ "С-400", који би могао да неутралише неке пројектиле, али не и да заустави масовније ударе, вјерују британски стручњаци.

"С-400" је руска техника високог нивоа која може неутралисати напад, али до сада није провјерена у пракси.

Током прошлогодишњег америчког напада на сиријску базу Руси су одлучили да не активирају "С-400", с обзиром на то да имају мањи арсенал ракета од САД, пише британски "Телеграф".

Ако Американци пошаљу авионе у напад на сиријске базе, ризикују да их изгубе уколико претходно не ракетирају руске системе ПВО, што би изазвало губитке код Руса.

Због тога је примјена "томахавка" најбољи начин да се нападне сиријска авијација, а да се не испровоцира озбиљна војна ескалација између САД и Русије.

Те ракете могу заобићи већину стандардних радарских и система ПВО.

Приликом ракетирања базе Шајрат прошле године свака ракета је била програмирана за конкретан циљ, укључујући контролни торањ станице за пуњење авионског горива, складишта муниције и радаре.

Американци "томахавке" користе већ скоро три деценије - у Ираку, за вријеме ратова у Југославији, у Авганистану и Либији.

Међутим, никада се нису суочили са тако модерним и комплексним системом какав је "С-400", упозорава "Телеграф".

Сада је Русија, по свему судећи, спремна да искористи све своје могућности и предстојећи судар "томахавка" са "С-400" могао би радикално да измијени даљу војну стратегију и Вашингтона и Москве, истиче лист.

Американци могу да испале већи број "томахавка" него што "С-400" може да одбије, истичу британски стручњаци.

"Тај систем је довољно моћан да обори појединачне ракете, али га је врло лако `потопити`, с обзиром на број неопходних ракета", тврди Џастин Бронк, сарадник Краљевског уједињеног Института за обрамбена истраживања Велике Британије.

Он наводи да је прошлогодишњи напад на Шајрат, када је испаљено око 60 "томахавка", "премашио могућности ракетних капацитета `С-400`".

Бронк скреће пажњу да НАТО доживљава "С-400" врло озбиљно, те да га се боји и Европа.

Судар тих система може се провјерити само у пракси, што ће се вјероватно догодити у Сирији, истиче британски лист, а преноси "Руска ријеч".