latinica  ћирилица
13/04/2018 |  16:07 ⇒ 18:28 | Аутор: РТРС

"Дучићев дан" посвећен Десанкином пјесништву

Поводом 75 година од смрти Јована Дучића, у Требињу је почела 11. манифестација "Дучићев дан".

Научни скуп, који је дио ове манифестације, ове године посвећен је пјесникињи Десанки Максимовић.

Радови, који ће чинити посебан зборник, у оквиру пројекта "Поетичка истраживања", издаје Институт за књижевност и уметност из Београда, а настаје у години када се навршава 120 година од рођења Десанке Максимовић. Под називом "Песнички завичај Десанке Максимовић", њој је посвећен и научни скуп. 

Руководилац пројекта Светлана Шеатовић, са Института за књижевност и уметност из Београда, каже да овај пројекат на посебан начин повезује Дучића и Десанку, прије свега, у поетичком смислу, али и много ширем, националном контексту.

- Оваква врста сарадње је више него драгоцјена, и у научном, и у националном погледу - нагласила је она.

Јован Делић, професор Филолошког факултета, Београд, каже да су на овај начин "прекрили" двадесети вијек, те да ће ово ово бити веома важна књига, која ће допринијети употпуњавању те укрштенице. Додао је да имају намјеру да у сарадњи са Градом Требињем припреме још једну или двије књиге ове врсте.

Скоро половина од 24 зборника "Поетичка истраживања", настала је у сарадњи са манифестацијом у Требињу.

Бојан Јовић, директор Института за књижевност и уметност, Београд, не сумња да је ово још један у низу драгоцјених прилога подсјећања, јер је култура и подсјећање и сјећање на то колико је квалитетна и колико је и данас значајна наша поезија.

Бојан Ђорђевић, управник Задужбине "Десанка Максимовић", Београд, каже да када се идуће године буде појавио зборник радова о Десанки Максимовић, то ће бити доказ да Задужбина најбоље ради на чувању ове духовне заоставштине, и саме пјесникиње и цјелокупног српског пјесништва.

Манифестација и научни скупови који је прате, посебна је спона између Републике Српске и Србије. Овакав концепт је изузетан културни подухват, речено је током отварања.

Градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је да је ријетко гдје, као у Требињу, видљива толика посвећеност поезији, те устврдио, да ће то и убудуће бити његовано и оснаживано.

Током дводневне манифестације, биће промовисан прошлогодишњи зборник, одржани разговори књижевних историчара и изложба. Дучићев дан се завршава сутра навече, свечаном академијом, посвећеној Јовану Дучићу.