latinica  ћирилица
13/04/2018 |  18:34 ⇒ 14/04/2018 | 08:04 | Аутор: РТРС

Зашто Иванић потцјењује Изетбеговићеву причу о наоружавању, питају у СНСД-у?

Да ли су наоружавање и озбиљне пријетње оружјем једина опција политике Бакира Изетбеговићева и његових сљедбеника? Након Изетбеговићевог и Новалићевог хвалисања могућностима намјенске индустрије у Федерацији БиХ и данас из Српске поруке да од ратне реторике СДА нико не зазире, али је и не занемарује.

Хвалисао се Бакир Изетбеговић покретним хаубицама, пушкама, дроновима, муницијом и са својих шест погона намјенске индустрије, баш као да су конкурентне свјетким силама. И сва та прича да би у изборној 2018. години рекао да ће набавка оружја услиједити за потребе тржишта или, како је рекао, за не дај Боже.

Шта и ко је пријетња Изетбеговићу, па звецка оружјем, или покушава да досања сан о БиХ по аршинима преминулог оца Алије и његове Исламске декларације.

"Неће бити баш по жељама ни господина Изетбеговића ни странке коју он предводи. Све има свој процес и свој ток. Ја се надам да народи у БиХ очекују много боље и много љепше него ли што Изетбеговић прижељкује", рекао је Недељко Чубриловић, предсједник НСРС.

Помињање рата и оружја искључиво се, већ годину дана, везују за Изетбеговића, напомиње и потпредсједник НСРС Ненад Стевандић и оцјењујући да СДА у функционалном смислу неће моћи ту политику да промјене, јер се боје губитка власти.

"Изетбеговић застрашује друге народе, изазива сукобе, бјежи од тема које су животно важне за све грађане и иде на теме које нас поново воде у 90-те године. Још је занимљивије да они који су његови сарадници и партенри на власти и у Савјету министара не реагују. Симптоматичније од његових веома опасних најава", наглашава Ненад Стевандић, потпредсједник Народне скупштине Републике Српске.

И ћутање међународне заједнице сигнал је који упозорава. Стављање оружја у центар политичког дјеловања, за Душанку Мајкић, посланика у Представничком дому БиХ значи губитак баш сваке политичке реалности и спремности за сарадњу.

"Изетбеговић јасно показује да је његова политика, политика рата, коју не подржава чак ни цјели бошњачки народ. Оштрину Изетбеговићевих изјава појачава предизборно вријеме, а избори ће показати како ће завршити једна бесмислена и нерационална политика у БиХ", каже Душанка Мајкић, посланик СНСД-а у Представничком дома ПС БиХ.

Звецкање оружјем умјесто сусрета с лидерима региона пут је који је изабрао Изетбеговић и то је јасно, али потпредсједник СНСД-а Никола Шпирић сматра да није јасно зашто то српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић потцјењује и ниједном ријечју не осуђује.

Шпирић каже да се од Иванића очекује да тражи да се његов колега изјасни о каквом наоружању је ријеч и чему ће да служи, те ко га је овластио да самостално одлучује шта је за извоз, а шта за не дај Боже.