latinica  ћирилица
13/04/2018 |  19:43 | Аутор: РТРС

Пленковић: За Хрватску добро што је ратификована Истанбулска конвенција

Хрватски премијер Андреј Пленковић рекао је након данашњег гласања у Сабору да је добро за Хрватску што је ратификована Истанбулска конвенција и захвалио посланицима који су изгласали повјерење потпредсједнику Владе Мартини Далић.

Коментаришући то што је против Истанбулске конвенције гласало 14 чланова ХДЗ-а, Пленковић је навео да је дио ХДЗ-а био против и да је то њихов избор.

"Добро је за Хрватску да смо усвојили Конвенцију. Њена суштина је заштита жена од насиља и насиља у породици. Спроводиће је институције Владе да би ријешиле овај негативни друштвени феномен", рекао је Пленковић новинарима.

Он је напоменуо да је све што је пратило расправу у вези са овим питањем било претјерано, те да се мора радити на смиривању тензија и подјела.

"То што је нетко против - није гријех. Нећемо никога казнити", рекао је Пленковић, који је и предсједник ХДЗ-а.

Коментаришући јучерашњи протест у Сплиту поводом ратификације Истанбулске конвенције којем је, како је навела полиција, присуствовало од 15.000 до 18.000 лица, Пленковић је рекао да је свакоме иоле информисанијем проматрачу јасно да Конвенција није била суштина и тема људи који су се тамо окупили.

Он је нагласио да ће ХДЗ и његова Влада наставити да раде све за шта су увјерени да је добро за Хрватску, те да он стоји иза свакога свог потеза.

Одговарајући на питање да ли мисли да ће и након истека мандата поново бити предсједник ХДЗ-а, Пленковић је одговорио: "А зашто не?".

Сабор Хрватске ратификовао је данас Истанбулску конвенцију, чија је суштина заштита жена од насиља и насиља у породици, а према којој је негативан став, уз десничаре, изражавала и католичка црква.

На данашњој сједници већина посланика Хрватског сабора одбила је приједлог за смјену потпредсједника Владе Мартине Далић због сукоба интереса у случају "Агрокор" коју је опозиција прозвала због савјетничке афере о посебном повјеренику Владе за "Агрокор" Анти Рамљаку, који је због тога поднио оставку.

Извор: СРНА