latinica  ћирилица
13/04/2018 |  20:52 ⇒ 14/04/2018 | 00:00 | Аутор: РТРС

Бањалука: Отворен први Конгрес нефролога Српске

У Бањалуци је свечано отворен Први конгрес нефролога Републике Српске у оквиру којег ће бити одржана многа предавања еминентних стручњака из земље и окружења, постер презентације и сателитски симпозијуми. Конгрес, који ће трајати до 15. априла, организовали су Удружење нефролога Српске и Медицински факултет Бањалука под покровитељством Министарства здравља и социјалне заштите Српске.
Конгрес нефролога Републике Српске - Фото: СРНА
Конгрес нефролога Републике СрпскеФото: СРНА

"На Конгресу ћемо имати 35 предавача из пет земаља у окружењу. То су еминентни и истакнути стручњаци из области којима се баве. Они ће дискутовати о темама из области нефрологије и размијенити искуства са колегама", рекао је члан Управног одбора Удружења нефролога Српске Властимир Влатковић.

Он је навео да ће сутра на Конгресу почети обрађивање тема, међу којима су гломерулске болести, методе замјене бубрежне функције, трансплантација бубрега, бубрег и ендокринолошке болести, бубрег и кардиоваскуларне болести, породична медицина и бубрежне болести и слично.

"Српска је на веома високом нивоу у лијечењу бубрежних болести. У неким сегментима смо чак и на европском нивоу. Истина, немамо довољно нефролога, а број пацијената експоненцијално расте, прије свега због великог пораста обољелих од дијабетеса и са хипертензијом", истакао је Влатковић.

Он је нагласио да се биљежи и велики пораст броја пацијената на хемодијализи, који годишње расте између седам и 10 одсто.

"Број трансплантираних је код нас још веома мали. Дакле, морамо да урадимо још много посла на том плану, због чега су овакви скупови важни и пожељни", оцијенио је Влатковић.

Отварању Конгреса у хотелу "Босна" присуствовали су вршилац дужности генералног директора Универзитетског клиничког центра Српске Владо Ђајић, декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић, предсједник Удружења нефролога Српске Бранислав Гашић, представници Министарства здравља и социјалне заштите Српске и многи здравствени стручњаци и радници.